50 dagen vast

Vrijgelaten Israëlische gegijzelde: 'Meeste Palestijnen zijn geen extremist'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / APVrijgelaten Israëlische gegijzelde: 'Meeste Palestijnen zijn geen extremist'
RTL

De 77-jarige Margalit Mozes was in november één van de gijzelaars die door Hamas werden vrijgelaten tijdens de wapenstilstand en deal met Israël. Gisteren vertelde ze erover bij de Israëlische zender Channel 12. "Ik heb vijftig dagen niet kunnen slapen."

Ze zat te breien op de bewuste zaterdagochtend 7 oktober, vertelt ze. "Ik herinner me dat ik toen geweerschoten hoorde. Rond half tien hoorde ik het glas van de ramen breken en besefte ik dat ze ook mijn kant op kwamen. Ik spreek een klein beetje Arabisch en vroeg om niet op mij te schieten."

De Israëlische vrouw lacht weer terwijl ze het interview geeft. Hoe anders was dat in de ruim anderhalve maand dat ze vastzat als gijzelaar van Hamas. "Ik heb vijftig dagen niet kunnen slapen", vertelt ze. De voormalige kankerpatiënt heeft 's nachts een beademingsapparaat nodig, maar dat was 'in Gaza afgenomen door een Hamas-militant', zegt ze.

Margalit Mozes op 2 januari dit jaar, geknuffeld door een vriendin© Editorial / dpa Picture-Alliance
Margalit Mozes op 2 januari dit jaar, geknuffeld door een vriendin

Margalit Mozes wist al snel dat ze zou worden meegenomen naar Gaza. Ze kende de weg omdat ze tientallen jaren terug nog weleens in Khan Younis, in de Gazastrook, naar het strand was geweest. De afgelopen 49 jaar woonde ze in Nir Oz, een kibboets waar veel bewoners werden gedood tijdens de aanval van Hamas. 

De vrouw geeft aan hoe ze in een groep werd onderverdeeld met veel andere oudere gegijzelden, onder wie haar buurman, die ook haar ex-man is. Ze vertelt over een lange wandeling in een van de tunnels van Hamas. "Er werd geschreeuwd naar ons, we mochten niet al te luid praten toen we door die tunnel liepen."

Niet bang

Ondanks de gijzeling was ze niet echt bang, zegt ze. "Ik dacht dat het een goed idee was om het contact met ze aan te gaan", vertelt ze. Met het beetje Arabisch dat ze sprak, voerde ze gesprekken met haar gijzelaars. "Het waren eenvoudige en religieuze mensen. Een van de eerste dingen die ze ons vroegen, was of we op de partij van premier Netanyahu hadden gestemd. Toen we aangaven op een oppositiepartij te hebben gestemd die strijdt voor een tweestatenoplossing, was het ijs wel wat gebroken."

Toch werd de sfeer er na een maand minder op, vertelt ze. "Toen kwam er een een nieuw iemand. Ik stond op een gegeven moment te zingen in de ruimte, hij kwam plotseling binnen en zei tegen mij: 'Hou je mond!' Ik zei dat hij niet zo moest praten tegen een vrouw van 77 jaar, en dat ik niet geloofde dat hij dat tegen zijn moeder of grootmoeder ook zo zou doen."

Ook noemenswaardig: de Israëlische vrouw claimt dat ze na twee dagen in de tunnels Hamas-leider Yahya Sinwar heeft gezien. "Hij vertelde dat we hier alleen waren, omdat hij een ruilmiddel nodig had voor onderhandelingen over een gevangenenruil. Ik geloofde hem en dacht dat we binnen twee weken weer vrij zouden zijn. Hij gaf aan dat we niet bang hoefden te zijn. Ik vond hem arrogant, hij vroeg of we wisten wie hij was. Hoe is het mogelijk om die dwerg niet te kennen, dacht ik." 

Eigen staat Palestijnen

Ze geeft aan dat haar tijd als gegijzelde er niet toe heeft geleid dat ze nu andere politieke opvattingen heeft. "Integendeel", zegt ze. "Ook al is een kwart van de bewoners van mijn kibboets gedood of ontvoerd. Ik geloof dat wanneer ze een eigen staat hebben, de mensen van Hamas zullen kalmeren. De meeste Palestijnen zijn geen extremist."

'Zeker niet ongeloofwaardig, maar nauwelijks te verifiëren'

Midden-Oostenverslaggever voor RTL Nieuws Pepijn Nagtzaam noemt de claim dat Margalit Mozes de Hamas-leider tegenkwam 'zeker niet ongeloofwaardig'. "Ik kan me best voorstellen dat Sinwar, als hij zich in die tunnels verschuilt en nog in Gaza is, de gijzelaars bezoekt. Het moet voor haar een hele vreemde ontmoeting zijn geweest."

"Het lastige is wel bij dit soort verhalen dat ze niet te verifiëren zijn", gaat Nagtzaam verder. "Er zijn verder geen getuigen van andere partijen die haar verhaal kunnen bevestigen of ontkrachten. Haar getuigenverklaring is waar we het mee moeten doen en het is interessant om te luisteren naar hoe ze daarover vertelt. Ze is anderhalve maand vastgehouden in zeer onprettige omstandigheden."

Margalit Mozes is een van de 112 Israëliërs die vrij zijn gekomen, sommigen door de deal en wapenstilstand in november en anderen door acties van het Israëlische leger

Toch lijkt een nieuwe wapenstilstand waarbij gijzelaars zullen worden vrijgelaten voorlopig uitgesloten. Premier Netanyahu heeft meermaals aangegeven dat dat er niet in zit. Gisteren nog stopte hij de onderhandelingen met Hamas. Families van Israëlische gijzelaars vrezen nu voor het lot van hun geliefden die nog vastzitten in Gaza. Ook zouden ministers uit het oorlogskabinet van Netanyahu het niet eens zijn met deze beslissing. 

Grote vreugde in een Israëlisch ziekenhuis. Daar zijn gijzelaars herenigd met hun familie. Ook kinderen zagen hun ouders eindelijk weer terug, na weken gegijzeld te zijn geweest door Hamas.
Lees meer over
Benjamin NetanyahuHamasOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlisch-Palestijns conflictIsraëlPalestijnse gebieden