Prikangst

Vaccineren zonder prikken? 'Je stapt niet zomaar over prikangst heen'

·Aangepast:
© Getty ImagesVaccineren zonder prikken? 'Je stapt niet zomaar over prikangst heen'
RTL

Als het meezit, kan 4 januari worden begonnen met vaccineren. Die hoopvolle woorden sprak minister Hugo de Jonge gisteren. Maar gaat iedereen zich laten vaccineren? Sommige mensen laten zich uit principe niet vaccineren, maar er zijn ook genoeg mensen die het niet durven.

Uit onderzoek van de Tilburg University blijkt namelijk dat ongeveer zes miljoen mensen prikangst hebben. Daarvan blijkt dat bijna 1,2 miljoen Nederlanders geen vaccinatie willen halen omdat ze bang zijn voor naalden.

Voorbereidingen in volle gang: zo gaat de vaccinatie eruitzien
Lees ook

Voorbereidingen in volle gang: zo gaat de vaccinatie eruitzien

Kan zo'n vaccinatie niet op een andere manier gegeven worden? Volgens Annemieke Horikx, apotheker bij apothekersorganisatie KNMP, moet 95 procent van de vaccinaties via een injectienaald worden gegeven.

Afgebroken

"Veel vaccins kunnen niet oraal worden gegeven omdat ze bepaalde eiwitten bevatten die in de maag zouden worden afgebroken", legt ze aan EditieNL uit. "Dat geldt voor meer medicijnen. Insuline bijvoorbeeld voor diabetespatiënten. Dat zou ook in de maag worden afgebroken."

Er is dus geen andere keus. Al wordt achter de schermen wel hard gewerkt aan oplossingen en alternatieven. Elisabeth Huis in 't Veld, onderzoeker van Sanquin en de Tilburg University, werkt aan een manier om van prikangst af te kunnen komen. Want het is niet iets wat je zelf gemakkelijk oplost.

"Het is een automatisch systeem in de hersenen. Je hebt er weinig invloed op. Je kunt niet zomaar over die angst heen stappen. We weten dat rustig blijven, afleiden, of proberen ontvankelijk te zijn eigenlijk niet werkt."

Spelletje

"Ik heb een app ontwikkeld die aan je gezicht kan zien of je signalen van angst laat zien", zegt ze tegen EditieNL. De app kan vervolgens met bepaalde spelletjes proberen de gebruiker rustig te krijgen.

"Zo kun je bijvoorbeeld in de app een bal proberen langzaam te laten stuiteren, om zo je hartslag te laten verlagen. Het voordeel is dat je hierdoor zelf leert uitvinden wat voor jou werkt. En dat is beter dan wanneer iemand anders het tegen je zegt."

Er zijn ook andere technieken om vaccins te geven. Zo kan een vaccin via een laserstraal of met een hoge druk in de huid worden gespoten. Vaccinproducenten AstraZeneca en Moderna laten aan EditieNL weten dat hun coronavaccin alleen via een prik kan worden gegeven.

Lees meer over
Tilburg UniversityCoronavaccinCoronacrisis in NederlandCoronamedicijn