Maxime Meiland laat beslag leggen op rekening vermeende verkrachter
De man die door Maxime Meiland (28) in haar biografie is beschuldigd van verkrachting wil de rechtszaak tegen haar doorzetten. Iemand die hem graag wil helpen de kosten te dekken, heeft een crowdfunding opgezet. Zo kunnen onder meer zijn proceskosten worden betaald.
"Zo'n rechtszaak gaat lang duren"
Advocaat Peter Schouten staat de man in kwestie bij. Hij laat aan RTL Boulevard weten: "Begin maart wees de kortgedingrechter de eis van de man af om het boek uit de handel te halen, de beschuldiging meteen te rectificeren en een voorschot op de schade te betalen. De rechter vond de eisen van de man niet geschikt voor een kort geding. Hij moest maar naar de bodemrechter, waar het bewijs kan worden gewogen. Zo'n rechtszaak gaat lang duren."
De vermeende verkrachter ontkent de beschuldiging van Maxime en heeft getuigen die zijn verhaal kunnen bevestigen. Omdat hij in het kortgeding de verliezende partij was, moet hij de proceskosten van Maxime à 4.174 euro betalen. "De man, die door het boek van Maxime Meiland een goede baan is misgelopen, was niet in staat deze kosten in één keer te betalen. Hij rekende wel meteen 537 euro af en vroeg haar deurwaarder de rest in zeven maandelijkse termijnen te mogen betalen. Dit weigerde Maxime Meiland. En nog erger, zij liet zelfs beslag leggen op de bankrekening van de man, die daardoor in grote financiële problemen is gekomen", aldus Schouten. De man ziet dit als een 'poging om hem juridisch monddood te maken'.
De man wordt bijgestaan door het kantoor van Peter Schouten met hulp van 'door de staat gefinancierde rechtsbijstand'. Maar dat is niet alles. "Iemand die de man gunstig gezind is, heeft het op zich genomen een crowdfunding voor hem te organiseren", laat Schouten weten. "Met donaties kan de man dan de proceskosten betalen en deskundigen inhuren die de beschuldiging tot in het kleinste detail gaan onderzoeken. Zo zal er rechtspsychologisch onderzoek worden gedaan naar de vraag of de uitlatingen en verklaringen van Maxime Meiland geloofwaardig zijn." Als er geld overblijft na de rechtszaak, wordt dat gedoneerd aan Centrum voor Seksueel Geweld.
Maximes advocaat Sébas Diekstra laat aan RTL Boulevard weten dat zijn cliënt inderdaad beslag heeft laten leggen op de rekening van de verdachte.
In een reactie laten Diekstra en media-advocaat Allon Kijl, die Maxime bijstaan, verder het volgende weten: "De man die door de cliënte wordt beschouwd als haar verkrachter, lijkt het vonnis van de voorzieningenrechter niet goed te hebben begrepen. Ondanks het duidelijke vonnis blijft hij obsessief media-aandacht zoeken. Nu blijkt er ook geld te worden afgetroggeld door middel van een crowdfundingsactie om de onrechtmatige campagne tegen Maxime Meiland voort te zetten."
Volgens de advocaten lijkt hij, als de vermeende verkrachter, niet te begrijpen dat hij zelf verantwoordelijk is voor de situatie waarin hij zich bevindt. "Hij legt de schuld bij Maxime, terwijl hij het is die een kort geding startte tegen cliënte over een tekstgedeelte waarin zijn naam niet eens genoemd wordt."
Verder geven Diekstra en Kijl aan dat de vriendengroep van de man al meer dan dertien jaar geleden wist dat Maxime hem beschuldigde van verkrachting. "Door zijn eigen dwangmatige zoektocht naar aandacht maakt hij deze kring nu alleen maar groter. Hij blijft deze voor hem destructieve weg bewandelen, en wijst zonder enige zelfreflectie anderen de schuld toe."
Maxime en de mensen om haar heen zouden een bodemprocedure met het volste vertrouwen tegemoet zien. "Het is betreurenswaardig dat er blijkbaar niemand in de nabije omgeving van de man is die hem kan of wil beschermen tegen zichzelf.’’