‘Justitie bood Inez Weski kroongetuigedeal aan’
Het Openbaar Ministerie zou Inez Weski (69) een deal aangeboden hebben tijdens haar detentie, dat schrijft de voormalig advocaat in haar nieuwe boek. Twee officieren van justitie zouden haar, tijdens een bezoek in de gevangenis, in mei vorig jaar hebben aangeboden een deal te sluiten 'kennelijk in de sfeer van het worden van kroongetuige'. Justitie wil niet reageren op de uitspraken van Weski.
"Men kan wat voor mij betekenen, ik zou naar het buitenland kunnen"
In het boek Het geluid van de stilte, dat vrijdag verscheen in de boekhandels, vertelt Weski over haar strijd met het OM. Ze beschrijft hoe op een dag twee officieren van justitie met haar wilden spreken. 'Een van de afdeling die over onder andere kroongetuigen gaat en de ander over de bescherming', schrijft ze. 'Mij worden allerlei wollige opties en verhulde toezeggingen voorgeschoteld, kennelijk in de sfeer van het worden van kroongetuige of hoe dan ook van het geven van informatie. Men kan wat voor mij betekenen, ik zou naar het buitenland kunnen. Ik hoor het aan en hoor het aan en vraag wat nu precies bedoeld wordt.'
Weski zegt dat ze direct afwijzend is richting justitie. 'Ik zeg dat ik toch nota bene geheimhouder ben, om te zien hoe daarop wordt gereageerd. Daar schijnt volgens hen een mouw aan gepast te kunnen worden. Het niveau van hun vaagheden wordt zodanig verhoogd dat ik met geen mogelijkheid verder kom dan hun reactie met die mouw samen te vatten. (…) Ik geef aan dat ik niet in kan gaan op hun aanbod.' De voormalig advocaat van Ridouan Taghi geeft aan dat de officieren blijven aandringen, maar dat heeft volgens Weski geen zin.
Een woordvoerder van het OM geeft aan niet inhoudelijk te willen reageren. "Zoals bekend is mr. Weski verdachte in een nog lopend strafrechtelijk onderzoek. Het OM zal haar zaak en persoonlijke omstandigheden niet in de media bespreken. Deze komen aan de orde wanneer de strafzaak kan worden behandeld door de rechtbank. Op dit moment is nog niet bekend wanneer dat kan zijn. Het OM wilde het strafdossier vorig jaar aan de rechtbank voorleggen. Door de verdediging worden bij de rechtbank Rotterdam meerdere formele procedures gevoerd.”
De politie arresteerde op 21 april vorig jaar de topadvocaat op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en het lekken van informatie. Het OM liet recent weten dat ze Weski zullen vervolgen. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is voor zover bekend nog niet gepland.