OM biedt excuses aan voor onterechte veroordeling 'stalker' Berry
Het Openbaar Ministerie heeft excuses aangeboden aan Berry (56), de man die onterecht veroordeeld is voor stalking. Volgens de officier van justitie is het OM tekortgeschoten. "We hebben niet gezien dat er veel niet klopte. Het is de nachtmerrie van iedere officier van justitie", zei Alexandros Sarantoudis namens het OM. Hij eiste tegen Sanne (34), die bekende dat ze zichzelf heeft gestalkt ten koste van Berry, 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een verplichte forensische behandeling.
Het was een ware nachtmerrie waar Berry uit Wolfheze in terechtkwam. In 2019 werd hij veroordeeld wegens stalking en bedreiging. Hij kreeg een celstraf van twaalf maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk en ook een verplichte behandeling, waardoor hij nog veel langer zijn vrijheid moest inleveren. Pas veel later, in 2021, blijkt dat het anders zit. Sanne doet na de veroordeling opnieuw valse aangiften tegen Berry. De politie pakt de man opnieuw op voor het overtreden van het contactverbod. Ook legt justitie zijn voorwaardelijke straf ten uitvoer.
Maar het verhaal begint te kantelen wanneer de politie gaat twijfelen aan de verklaringen van Sanne. Ook het programma van Thijs Zeeman, Zeeman Confronteert, waarbij ze als slachtoffer hulp zoekt voor de stalking, ziet dat zij zelf de berichten stuurt. Na een confrontatie in het programma van Thijs Zeeman zegt Sanne schoon schip te willen maken. Ze geeft toe dat ze zich heeft voorgedaan als Berry. Maar ze geeft dan geen openheid over de berichten die in 2017 verstuurd zijn, op basis waarvan Berry veroordeeld is. Ze zegt zich dat niet te kunnen herinneren, maar volgens het OM staat dat vast.
Sanne, die in de uitzending vanwege haar privacy Cato werd genoemd, gaf vrijdag voor een deel tekst en uitleg. Ze zegt dat ze Berry ontmoette in een psychiatrische kliniek waar ze toen werkte. Er zou een conflict zijn geweest waarbij Berry boos zou zijn geworden omdat hij bepaalde medicijnen niet kreeg. Volgens Sanne liep hij op haar af met een koekenpan, maar dat blijkt niet uit haar twee eerdere verklaringen bij de politie. Ook benoemde de officier van justitie vandaag dat het erop lijkt dat Sanne al voor de confrontatie met Berry een vals bericht uit zijn naam zou hebben gestuurd.
De verdachte zegt dat ze de stalking ensceneerde, omdat ze juist hulp zocht. "Het was een noodkreet", vertelde ze tegenover de drie rechters, die moeten oordelen over haar schuld. Op de vraag waarom ze het toneelstuk zo lang doorzette, wist de vrouw geen duidelijk antwoord te geven. Ze betrok niet alleen Berry, maar ook haar directe omgeving. Zo zijn er ook dreigende telefoontjes binnengekomen bij een van de ziekenhuizen waar ze werkte. "Dat zorgde voor veel angst bij de collega's", stelde de officier van justitie.
Volgens deskundigen is er sprake van een persoonlijkheidsstoornis, waarin kenmerken van borderline en theatraal gedrag een rol spelen. Het OM hield daarmee rekening bij de strafeis. Als het aan de officier van justitie ligt, moet Sanne effectief een jaar de cel in. Daarnaast vraagt hij de rechtbank ook om zes maanden voorwaardelijke celstraf op te leggen. Ook wil hij dat Sanne een contactverbod krijgt jegens Berry.
Advocaat Niels Dorrestein, die Sanne bijstaat, vindt een gevangenisstraf een brug te ver. Gezien de al gestarte therapie en de complexe medische situatie vindt hij een behandeling en een geheel voorwaardelijke celstraf voldoende.