Eerherstel

Rechter legt Sanne S., die zichzelf stalkte, 18 maanden cel op

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTLRechter legt Sanne S., die zichzelf stalkte, 18 maanden cel op
RTL

De rechtbank heeft Sanne S., die zichzelf jarenlang stalkte, veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. De vrouw liet de buitenwereld geloven dat psychiatrisch patiënt Berry de dader was, maar hij heeft dus onschuldig in de gevangenis gezeten en krijgt daarvoor een schadevergoeding.

Sanne krijgt ook een contactverbod van vijf jaar. Berry krijgt 25.000 euro vergoeding voor immateriële schade. "Berry is in zijn eer en goede naam geschaad en op andere wijze is zijn persoon aangetast. De hoogte van de immateriële schade is billijk en er is geen sprake van dubbele schadevergoeding als Berry ook door de staat wordt gecompenseerd voor de ondergane detentie", zo oordeelt de rechtbank vrijdag.

De 33-jarige Sanne S. meldde zich medio 2021 bij het programma van Thijs Zeeman, Zeeman Confronteert: Stalkers. Ze zou sinds 2017 last hebben van een vasthoudende stalker: psychiatrisch patiënt Berry. De presentator en zijn team wisten haar uiteindelijk te ontmaskeren. In 2019 veroordeelde de rechter de man voor de heftige stalkingspraktijken, maar de kans is groot dat er dus sprake was van een gerechtelijke dwaling.

Thijs reageert als volgt op de uitspraak: 

OM vervolgt vrouw die zichzelf stalkte, man mogelijk onterecht veroordeeld
Lees ook

OM vervolgt vrouw die zichzelf stalkte, man mogelijk onterecht veroordeeld

Na de ontdekking van Thijs en zijn team, maar ook een aangifte van Berry tegen Sanne, deed de politie uitgebreid onderzoek onder leiding van het OM. Vorig jaar liet een woordvoerder aan RTL Boulevard weten dat het OM overging tot vervolging voor onder meer een valse aangifte en identiteitsfraude. Uiteindelijk besloot de Hoge Raad dat het herzieningsverzoek van Berry's advocaat gegrond was en gaat het gerechtshof de veroordeling van Berry op een later moment opnieuw beoordelen.

Maar hoe ging Sanne dan te werk? Ze zou gebruik hebben gemaakt van spoofing, een techniek waarmee je berichten kunt sturen en je kunt voordoen als een ander. Door het nummer van Berry te gebruiken, liet de vrouw het onderzoeksteam van de politie geloven dat hij verantwoordelijk was voor alle ellende. De rechter zag ook genoeg bewijs en veroordeelde de man tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan drie voorwaardelijk en een verplichte behandeling. Hij had ook een schadevergoeding opgelegd gekregen door de rechter.

Lees meer over
Thijs ZeemanZeeman Confronteert: StalkersStalking