Topcrimineel

'Holleeder beschikt nog altijd over miljoenen'

Door Jermaine Ellenkamp en Wesley Meijer··Aangepast:
© ANP'Holleeder beschikt nog altijd over miljoenen'
RTL

De tot levenslang veroordeelde topcrimineel Willem Holleeder (66) zou nog altijd beschikken over drie verschillende geldbronnen. Dat valt te lezen in het nieuwe boek van zijn zus Astrid (58), 'Wie praat, die gaat', dat op 19 november verschijnt. Ook is deze informatie te vinden in diverse uitspraken van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

"Hoelang houden wij dat vol?”

Astrid schrijft in haar nieuwe boek dat hij met dat geld nog altijd van plan zou zijn z’n zussen te laten vermoorden. Het gaat om geld dat geparkeerd is bij een niet bij naam genoemde zakenman, een pakket onroerend goed in Amsterdam en financiële bronnen waarover zijn ex-partner zou beschikken. Astrid schrijft dat ze denkt dat het om miljoenen gaat en dat het zoveel is dat hij 'er een heel leger van kan kopen'.

Ernstige dreiging op leven Miljuschka Witzenhausen
Lees ook

Ernstige dreiging op leven Miljuschka Witzenhausen

Dodenlijst

De rode draad in het boek is de wraak die volgens haar nog altijd bij haar broer leeft richting zijn zussen, die tegen hem getuigden. Mede door hun getuigenissen kreeg hij een levenslange gevangenisstraf voor het opdracht geven tot liquidaties. Astrid beschrijft in het boek dat niet alleen zij en haar zus Sonja op de dodenlijst van haar broer staan, maar dat ze ook te horen krijgen dat hun kinderen dood zouden moeten. Astrid schrijft uitgebreid over de veiligheidssituatie van haar dochter Miljuschka, die onder meer bij RTL Boulevard als deskundige werkt.

Astrid beschrijft dat Holleeder meerdere keren bezwaar maakt tegen de verlenging van zijn plaatsing in de zwaarbeveiligde EBI in Vught. De RSJ publiceert die uitspraken op de eigen site. In een van die uitspraken valt te lezen dat Holleeder ontkent te kunnen beschikken over het geld via die drie bronnen. Over de zakenman zegt de advocaat van de 'klager', oftewel Willem Holleeder: 'Dit klopt niet en is ook niet vastgesteld. Wat wel vaststaat, is dat het gerechtshof in een ontnemingsprocedure heeft vastgesteld dat klager nooit toegang heeft gehad tot de rekeningen van [naam 3].'

Wallenpanden

Het genoemde onroerend goed zijn de 'Wallenpanden', waaronder twee gokhallen in het Amsterdamse centrum. Daarover liep tot gisteren een strafzaak tegen witwasverdachte Marcel Kaatee. Kaatee zou deze panden hebben aangekocht met geld dat Holleeder verdiende aan de Heineken-ontvoering en dus zou Holleeder feitelijk de panden beheren, zij het niet op papier. Kaatee heeft in de strafzaak ontkend een stroman te zijn van Holleeder en Holleeders geld te hebben witgewassen. Toch hoorde hij anderhalf jaar celstraf tegen zich eisen. Gisteren was de uitspraak. De rechter ging niet mee in de visie van het Openbaar Ministerie en sprak Kaatee vrij. In het vonnis valt te lezen dat de rechtbank oordeelt dat er geen sprake is van witwasgedragingen met betrekking tot de Wallenpanden. Ook kan de rechtbank niet vaststellen dat Holleeder of een ander de (eigenlijke) rechthebbende was op de Wallenpanden. 

In de beroepszaken over de verlenging in de EBI stelde Holleeders advocaat: 'Het is bekend dat klager geen vastgoed bezit.' En over de ex valt te lezen: 'Het enkele gegeven dat zij vermogend zou zijn, maakt niet dat klager daar een beroep op kan doen.'

Vooralsnog wijst de commissie die over het beroep beslist de bezwaren van Holleeder over een langer verblijf in de EBI steeds af. Nog altijd zit Holleeder daar dus in een zwaar regime. Dat verblijf is verlengd tot in elk geval 8 februari 2025. Holleeder zit er sinds 9 april 2015 vast. In een interview met RTL Boulevard zegt Astrid over die uitspraak van de RSJ waarin het gaat om de geldbronnen: "Daar word ik ook niet vrolijk van. Als je dan leest dat hij kan beschikken, dat er wordt vermoed dat hij beschikt over meerdere geldbronnen (...) Ja, hoelang houden wij dat vol?"

Lees meer over
Willem HolleederAstrid Holleeder