Peter R. de Vries: Nederlands nummer één misdaadverslaggever
Misdaadverslaggever, journalist, steun en toeverlaat voor nabestaanden, crimedeskundige, maar bovenal vader Peter R. de Vries is vandaag overleden. Hij heeft zich tot het einde toe ingezet om het recht te laten zegevieren en de waarheid boven tafel te krijgen. Met zijn werk als misdaadverslaggever bepaalde hij het nieuws en met zijn bijzondere persoonlijkheid wist hij het publiek altijd te raken. Het overlijden van Peter R. de Vries is een klap voor heel Nederland.
Peter R. de Vries stierf donderdagmiddag 15 juli op 64-jarige leeftijd, omringd door de mensen die hem liefhebben. Op dinsdagavond 6 juli werd Peter R. even voor half acht neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij uiteindelijk aan zijn verwondingen overleed.
In de reacties op de aanslag en zijn overlijden wordt Peter R. getypeerd als 'misdaadverslaggever nummer één' van Nederland, 'de held van de nabestaanden' en 'de schrik van veel criminelen'. Koning Willem-Alexander noemde de daad een 'aanslag op de journalistiek en op de rechtsstaat'. Zelf was Peter R. voor niets of niemand bang, ook niet toen het Openbaar Ministerie hem in 2019 meedeelde dat hij op een dodenlijst zou zijn gezet door Ridouan Taghi, die op dat moment nog de meestgezochte crimineel van ons land was. Peter R. kreeg voortdurend bedreigingen, maar kon er goed mee omgaan. "Als mensen ergens overdreven bang voor zijn, irriteert me dat. Bang ben ik niet. Ik ben wel alert, maar dat is iets anders", zei hij eerder over de bedreigingen aan zijn adres.
Peter R. als vader
De manier waarop Peter R. is overleden, is voor zijn familie 'hun grootste nachtmerrie die werkelijkheid is geworden'. Hij kreeg samen met Jacqueline twee kinderen: Royce en Kelly. Peter R. vond het belangrijk dat hij wordt herinnerd als een goede vader. "De rest maakt me niet uit", zei hij daar eerder over.
Peter R. wenste dat zijn kinderen, net als hij, zelfredzaam zijn. "Ik heb ze geprobeerd zo op te voeden." Zelf had hij een moeizame, wat afstandelijke band met zijn moeder. Met zijn eigen kinderen heeft hij dat anders aangepakt. "Ik was toch meer een vader die als mijn zoon of dochter met een lekke band thuiskwam zei van: 'Geef maar hier, die plak ik wel even.'"
De misdaadverslaggever, die kantoor hield met zoon Royce, zei dat hij naast vader ook altijd vriend is geweest voor zijn kinderen. "Maar er was altijd een grens waar ze niet overheen mochten. Mijn vrouw was altijd wat strenger in de dagelijkse opvoeding."
Peter R. was nooit bezig met zijn nalatenschap. "Nee. Ik heb geleerd dat je altijd voor- en tegenstanders hebt. Wat je ook doet, je kan het nooit iedereen naar de zin maken. Dus ik vind het eigenlijk alleen belangrijk wat mijn kinderen van mij zeggen."
Peter R. de Vries misdaadverslaggever
Peter R. de Vries werd geboren op 14 november 1956. Hij raakte al vroeg verzeild in het leven van misdaadjournalist. Na zijn dienstplicht duikt Peter in de wereld van beroepscriminelen. Hij publiceert negen true crime-boeken, waaronder De ontvoering van Alfred Heineken in 1987. Een bekend gezicht wordt Peter R. pas met zijn eigen televisieprogramma: Peter R. de Vries: misdaadverslaggever. Zijn programma, waarin hij meer dan eens zelf voor rechercheur speelt en zaken oplost, is van 1995 tot 2012 te zien. Hij sloot het programma altijd af met de zin: "Zorg dat u klaar zit, dan heeft u altijd een alibi."
De misdaadverslaggever bouwde zijn reputatie als crimefighter zorgvuldig op. Als iets over misdaad gaat, is hij de man die je kan helpen. Zo zette hij zich in voor veel verschillende zaken.
Joran van der Sloot
Na de verdwijning van Natalee Holloway, de Amerikaanse toerist die op 30 mei 2005 niet terugkeerde van een avond stappen op Aruba, kwam de Nederlandse Joran van der Sloot al snel in beeld als verdachte. In 2008 zaten Peter R. en Joran tegenover elkaar bij Pauw & Witteman. Daar gooide Joran een glas rode wijn in het gezicht van Peter R.
Een paar weken later zei de misdaadverslaggever dat hij de zaak-Holloway had opgelost. In Peter R. de Vries: misdaadverslaggever liet Peter een undercoveroperatie zien, waarin Joran op camera zei dat hij het lichaam van Natalee in de zee heeft laten dumpen. 7 miljoen mensen keken naar die bewuste uitzending. Na de aflevering won Peter een Emmy Award voor de reportages over de verdwijning van Holloway. De moeder van Natalee Holloway, Beth, is Peter R. altijd dankbaar geweest voor zijn vasthoudendheid in de zaak.
Willem Holleeder
Ook in de strafzaak tegen Willem Holleeder speelde Peter R. een grote rol, nadat hij de zussen Sonja en Astrid Holleeder in het geheim in contact bracht met het Openbaar Ministerie. Vervolgens legden zij belastende verklaringen af. Holleeder werd twee jaar geleden veroordeeld tot levenslang. Peter R. getuigde zelf ook in het proces.
Tekst gaat door onder de video.
Puttense moordzaak
De Puttense moordzaak kreeg een belangrijke wending door toedoen van Peter R. De 23-jarige Christel Ambrosius werd in 1994 dood gevonden in het huis van haar grootmoeder in de bossen bij Putten. Twee mannen uit het dorp werden verdacht van de moord. Zij werden veroordeeld tot tien jaar celstraf.
De 'twee van Putten' hielden echter vol onschuldig te zijn. Zij kregen hierbij hulp van Peter R., die de zaak onderzocht en kritiek uitte op het politieonderzoek. In 2002 werden de twee mannen alsnog vrijgesproken. Voor Peter R. was dat destijds het mooiste moment uit zijn carrière. In 2008 werd een nieuwe verdachte aangehouden voor de moord op Ambrosius. Hij kreeg 15 jaar gevangenisstraf.
Nicky Verstappen
De Zaak-Nicky Verstappen is misschien wel de bekendste coldcase waarin Peter R. zich vastbeet als een terriër. Het jongetje van elf werd in 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide. Hij was voor zijn dood misbruikt. Sinds het begin stond Peter R. de familie van Nicky Verstappen bij.
De zaak zat jarenlang muurvast, tot na een groot DNA-verwantschapsonderzoek in de regio hoofdverdachte Jos B. werd opgepakt. Dat gebeurde in de zomer van 2018. Vorig jaar is B. veroordeeld tot 12,5 jaar cel. Het hoger beroep in de zaak loopt nog, waarin Peter R. optrad als woordvoerder van de familie.
Tekst gaat door onder de video.
Marengo-proces
Peter R. was sinds een jaar de vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten. De misdaadverslaggever zei over die rol dat hij het verzoek om hulp niet kon weigeren.
Om vertrouwenspersoon te kunnen worden, trad Peter R. in dienst bij het kantoor van een van de advocaten van de kroongetuige. Hij belde naar eigen zeggen een paar keer per week met Nabil B.
Tanja Groen
Recentelijk startte Peter R. nog een actie om een miljoen euro in te zamelen voor de gouden tip in de zaak-Tanja Groen: een van de vele onopgeloste dossiers waar Peter R. zich in zijn carrière in heeft vastgebeten. Tanja Groen verdween in 1993 op 18-jarige leeftijd. Zoekacties hebben nog altijd niets opgeleverd. "Tanja's ouders zitten in tergende onzekerheid", zei Peter R. twee weken geleden over zijn initiatief. "Ze geloven dat ze niet meer leeft. Maar die ene promille vreet aan ze. Hun grootste angst is nooit te weten wat er met hun kind is gebeurd."
De stichting De Gouden Tip van Peter R. heeft inmiddels 1 miljoen euro opgehaald voor de gouden tip die naar de opsporing of vondst van de sinds 1993 vermiste Tanja Groen moet leiden.
Peter R. de Vries laat zijn liefhebbende familie en partner na. De gedachten van het voltallige team van RTL Boulevard gaan uit naar de nabestaanden van Peter R. de Vries.