Aantrekkingskracht: wist jij dat bacteriën lekker kunnen ruiken?
Zweet is iets wat we het allerliefste zouden willen verbergen en onderdrukken. Parfum, deodorant en zelfs tissues voor extreme noodgevallen; we kunnen altijd op ze rekenen. Toch hoeft deze geur niet altijd te worden onderdrukt. Bepaalde bacteriën worden door sommige mensen namelijk als heel aantrekkelijk gezien…
In de serie ‘Zo vind jij de perfecte match’ legt gedragsbioloog Patrick van Veen van ‘Married At First Sight’ uit waar je op moet letten bij het vinden van de ideale partner. Deze keer geeft Patrick ons een hele andere kijk op bacteriën.
Lichaamsgeur
Je hoeft niemand te vertellen hoe belangrijk de lichaamsgeur van je partner is. Hoe lekkerder de geur, hoe aantrekkelijker. Soms zie je partners ook aan elkaar ruiken en dat ligt zeker niet alleen aan de kokosshampoo. Wat misschien minder bekend is, is dat de bacteriën op ons lichaam onze lichaamsgeur bepalen.
DNA
Hoe zit dat dan? DNA bepaalt welke bacteriën op je lichaam groeien. De bacteriën bepalen daarmee ook jouw lichaamsgeur. Het verschil in DNA tussen jou en je partner is heel belangrijk. Hoe groter het verschil in DNA, hoe aantrekkelijker jij je partner zal vinden. Wie had gedacht dat bacteriën aantrekkelijk konden zijn?
Mensen die hetzelfde ruiken en hetzelfde DNA hebben zijn meestal verwant van elkaar. Hoe groter het verschil in verwantschap, hoe groter het verschil in DNA. Het verschil in DNA moet juist groot zijn voor een goede match. Dit verschil is ook beter voor het nageslacht.
Bacteriën snuffelen
Wil je eens zonder DNA-test deze analyse doen? Snuffel zonder parfum of deodorant dan eens aan de lichaamsgeur van je partner. Het klinkt vies, maar bacteriën kunnen dus ook heel lekker ruiken. De beste plek om de lichaamsgeur te ruiken is bovenaan het voorhoofd tussen het haar. Dit is ook de plek waar moeders het liefste de hele dag aan hun baby’s ruiken, en nu weet je eindelijk waarom!