GTSTEKST EN UITLEG

Schrijver GTST geeft opheldering over ongelukkige verhaallijn: 'We wilden het verhaal intact laten'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTLSchrijver GTST geeft opheldering over ongelukkige verhaallijn: 'We wilden het verhaal intact laten'
RTL

Dat de actualiteit een televisieserie soms kan inhalen, wordt afgelopen week pijnlijk duidelijk in 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. Monica de Klein (Camilla Meurer) maakt bekend naar Tel Aviv in Israël te gaan emigreren. En dat terwijl het land net geteisterd wordt door gruwelijke oorlogstaferelen. Susan Stam, hoofdschrijver van 'GTST', geeft tekst en uitleg in De BLVD Podcast.

"Het is een heel vervelende en bizarre samenloop van omstandigheden, die helaas bijna niet te vermijden is"

Want tsja, hoe gaan schrijvers van series om met verhaallijnen die eenmaal op tv blijken te schuren met de actualiteit? "Het is een heel vervelende en bizarre samenloop van omstandigheden, die helaas bijna niet te vermijden is als je een serie maakt met zo veel afleveringen per jaar", zegt Susan.

Ze maakt duidelijk dat de betreffende aflevering al een half jaar geleden is geschreven. "Op dat moment was de situatie natuurlijk heel anders. We kunnen lastig rekening houden met de realiteit. Je wordt gewoon ingehaald. Goede Tijden is een serie waarin we inspiratie halen uit wat er in de wereld gebeurt, wat er speelt. Dat is zeker de kracht, maar het is fictie, het is een verzonnen serie. Als we bij alles dubbele dingen moeten gaan opnemen, dan wordt het een heel ingewikkeld verhaal." 

Monica de Klein terug in GTST: een terugblik op haar roerige verleden
Lees ook

Monica de Klein terug in GTST: een terugblik op haar roerige verleden

Eerder is weleens ingegrepen bij een ongelukkige of heftige verhaallijn. Bijvoorbeeld door een scène volledig om te schrijven of door trigger warning te geven. "Dit is alleen een heel korte verhaallijn, het is echt maar een paar afleveringen", aldus Susan over Monica's vertrek naar Israël. "Het was heel lastig om het eruit te halen en het gaat natuurlijk niet over Israël, het is een verhaal dat gaat over een moeder die haar kind heel lang niet gezien heeft, dan ineens het kind opeist, en het moment dat daar een omgangsregeling over is afgesproken, besluit om te vertrekken." 

Personages vertrokken eerder naar Bonaire, Aruba, Curaçao of Amerika. "En nu is het Israël." De locatie speelt volgens Susan 'verder geen rol van belang in het verhaal'. "Dus op die basis hebben wij besloten om niet te gaan ingrijpen."

Bekijk het hele gesprek met de GTST-schrijver hieronder: 

Op dit moment steken de schrijvers, momenteel vijftien man sterk in drie verschillende teams, alweer de koppen bij elkaar voor het script in 2024. Sterker nog: "We gaan weer lekker verder met de zomercliff van volgend jaar."

Je kunt De BLVD Podcast beluisteren bij Spotify. Elke donderdag verschijnt er een nieuwe aflevering.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Camilla MeurerGTSTDe BLVD Podcast