OP EIGEN ECOHOUTJE

Klimaatactivist Carice van Houten blaast webshop-droom af: 'Zeespiegel stijgt'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPKlimaatactivist Carice van Houten blaast webshop-droom af: 'Zeespiegel stijgt'
RTL

Carice van Houten (47), die we tegenwoordig beter kennen als klimaatactivist dan als actrice, wil een tijdje geleden een webshop beginnen, maar blaast dit op het laatste moment af vanwege haar zorgen om het klimaat. Dat vertelt ze in tijdschrift 'Jan', waarvan ze deze editie gasthoofdredacteur is.

"Hoezo zocht ik naar een nieuwe Gucci-tas? De zeespiegel stijgt, ik heb een kano nodig"

Carice is wereldwijd bekend geworden door haar rol in Game of Thrones. Hoewel die rol haar veel brengt in het buitenland, is ze op een gegeven moment ook wel klaar met acteren. "Mijn creativiteit was wel een beetje tot stilstand gekomen." Ze heeft er als 'relatief oude moeder' geen energie meer voor. "Ik was een beetje 'uitgehuild'."

Hollywood komt haar op een gegeven moment ook de strot uit. "De ambitie die ik vijftien jaar eerder had gevoeld bestond niet meer. Het was een desillusie, het verlies van de Hollywood-droom die ik ooit heb gehad, maar het werkte op een bepaalde manier ook bevrijdend."

Carice van Houten wil film over klimaatverandering maken
Lees ook

Carice van Houten wil film over klimaatverandering maken

Carice wil het over een andere boeg gooien en een tegenhanger van Gwyneth Paltrows webshop Goop opstarten vol met 'lokaal gemaakte keramiek, sieraden, geurkaarsen, vintage meubels en inspirerende boeken'.

Maar ze komt al snel tot het besef dat dat helemaal niet meer van deze tijd is. "Nederland kampte met ongekende hittegolven, Australië stond in de brand, tienduizenden mensen waren, onder andere als gevolg van klimaatverandering, op de vlucht geslagen en ik ging doodleuk een online winkeltje beginnen? Zouden er vliegtuigen moeten opstijgen om mijn zorgvuldig gecureerde koraalkleurige keramieken ovenschaaltjes over de wereld te verschepen? Ik besloot alles af te blazen."

Inmiddels is Carice als klimaatactivist veel drukker met de A12 bezetten. Iets wat haar minder egocentrisch maakt. "Hoezo zocht ik naar een nieuwe Gucci-tas? De zeespiegel stijgt, ik heb een kano nodig." Maar ook in het activeren probeert ze zich nu minder te verliezen. "Een tijdje geleden ging ik met een paar vriendinnen naar Parijs. Het was voor het eerst in de periode dat ik 24/7 met klimaatcrisis bezig ben, dat ik twee dagen lang nauwelijks over het onderwerp heb nagedacht. (...) Er moet een balans zijn tussen love en rage."

Carice krijgt veel negatieve reacties op haar klimaatdemonstraties. Daphne Bunskoek springt voor haar in de bres. In de video hieronder zie je daar meer over. 

Lees meer over
Carice van Houten