Beeld & Geluid doet geen DNA-test op staart van Gijs Staverman
Beeld & Geluid gaat geen DNA-test doen op de staart van Gijs Staverman (57) voordat het harige accessoire in de collectie wordt toegevoegd. Dat laat een woordvoerder van het mediamuseum in Hilversum desgevraagd aan het 'ANP' weten. Wel moet Gijs een contract ondertekenen waarin hij onder meer belooft dat de staart daadwerkelijk van hem is geweest.
"In de vitrine zijn de omstandigheden perfect om het haar zou goed mogelijk intact te houden"
"Dit geldt voor elk object dat wij in de collectie opnemen", legt de zegsman uit. "De eigenaar van een staart, of een ander belangwekkend artefact uit de mediageschiedenis, tekent een contract waarin de donatie officieel wordt gedaan. In dat contract staat ook opgenomen dat de donatie echt is."
Als Gijs op 12 december zijn staart overdraagt aan Beeld & Geluid, wordt het museumstuk direct in de vitrine gelegd waar het publiek hem voortaan kan aanschouwen. "In de vitrine zijn de omstandigheden perfect om het haar zou goed mogelijk intact te houden", legt een woordvoerder uit.
De paardenstaart van de NPO-coryfee is vanaf half december te bezichtigen in Beeld & Geluid in Hilversum. Het mediamuseum was bijna drie jaar lang op zoek naar de paardenstaart van Gijs. Paul de Leeuw knipte die eind 1994 af in een aflevering van zijn programma De Schreeuw van De Leeuw. Toentertijd was zijn haar het handelsmerk van de populaire dj.
Beeld & Geluid liet begin 2021 weten de haarbundel van de radiomaker graag in de collectie op te willen nemen. Maar het kostte ruim twee jaar tot Gijs zijn oude haardos terug vond in een doos in een rommelkamer. De staart is opvallend goed geconserveerd gebleven, meldde Beeld & Geluid eerder al. Gijs deelde donderdagmiddag een foto van de collectie weelderige lokken.
De top 2000 is vandaag weer van start gegaan, wat betekent dat iedereen kan stemmen op zijn muzikale favoriet. Gijs liet vorig jaar al weten dat dít één van zijn favorieten is: