Aanpak stalkers schiet nog altijd tekort: 'Mijn ex stak mijn huis in brand'
Ruim vijf jaar na de geruchtmakende moord op de Rotterdamse Hümeyra, schiet de aanpak van stalking nog altijd tekort. Slachtoffers worden nog te vaak van het kastje naar de muur gestuurd omdat één aanspreekpunt ontbreekt, blijkt uit een nieuw rapport. Wekelijks worden er mensen slachtoffer, zoals Bianca. "Mijn stalker stak mijn huis in de brand."
Bij de nu 46-jarige Bianca uit Limburg (achternaam is bekend bij de redactie) startte de stalking ongeveer negen jaar geleden. Haar ex-vriend wist van geen ophouden. "Toen ik het uitmaakte, bleef hij maar langskomen. Hij bleef mailen en appen", vertelt ze.
'Kinderen gelukkig op school'
Het ging van kwaad tot erger. Bianca klopte op een gegeven moment aan bij de politie voor hulp. "Het advies was om een stopbericht te sturen." Dat is een officiële en aangetekende brief, waarin de stalker wordt gevraagd te stoppen.
Tevergeefs. "Het werd alleen maar erger. Mijn ex heeft op een dag mijn huis in brand gestoken. Mijn kinderen waren gelukkig op school, ik was op mijn werk. Ik weet zeker dat hij erachter zat, maar er was niet genoeg bewijs om hem te veroordelen."
Volgens betrokken instanties komen er wekelijks meldingen binnen van slachtoffers van stalking. Het bekendste voorbeeld is dat van de 16-jarige Hümeyra. Zij werd in december 2018 door haar ex-vriend Bekir E. vermoord op haar school, nadat ze jarenlang door hem was gestalkt en bedreigd. Hümeyra deed meermaals aangifte, maar daar werd niets mee gedaan. Tientallen keren werd ze van het kastje naar de muur gestuurd.
De inspectie kwam na de moord met een keihard oordeel: politie, justitie en Veilig Thuis hebben gefaald. Ook in het vervolgrapport dat vandaag wordt gepresenteerd, oordeelt de Inspectie Justitie en Veiligheid dat er bij de aanpak van stalking nog altijd zaken niet goed gaan.
Geen aanspreekpunt
"Er zijn wel dingen verbeterd. Sinds 2019 wordt stalking beter herkend. De aanpak is verbeterd", licht een woordvoerder van de inspectie toe. "Maar we zien nog altijd dat slachtoffers van het kastje naar de muur worden gestuurd. Dat ze steeds weer opnieuw hun verhaal moeten doen omdat er niet altijd één duidelijk aanspreekpunt is. Politie en OM hebben niet altijd een vast aanspreekpunt voor slachtoffers, waardoor de communicatie met hen nog steeds tekortschiet."
Zorgelijk en kwalijk, stelt de inspectie. Als een zaak niet in gezamenlijk overleg wordt besproken, dan ontbreekt die overkoepelende regie, komt wellicht niet alle informatie bij elkaar en worden risico's mogelijk niet goed ingeschat, zo wordt er in het rapport geconstateerd.
"Bovendien is het slecht voor het veiligheidsgevoel van het slachtoffer. Het slachtoffer bevindt zich al in een uiterst onveilige situatie. De kans is dat het veiligheidsgevoel hierdoor helemaal verdwijnt."
Ook Bianca werd vaak van het kastje naar de muur gestuurd. "Het grootste probleem was dat er pas laat een link gelegd werd tussen de stalking, mij en de branden die hij stichtte in twee verschillende provincies. En daardoor was er ook geen contact tussen de politieagenten onderling."
Wanhopig
Na de brand in haar huis ging het stalken door. Bianca werd wanhopig en zocht uiteindelijk hulp bij het tv-programma 'Gestalked'. "Ik wilde helemaal niet op tv, maar wist niet meer hoe ik van hem afkwam. Daardoor is hij uiteindelijk gepakt, want de tv-redactie had een tracker onder zijn auto gedaan om hem te volgen en zo konden ze hem uiteindelijk koppelen aan een brand."
Haar stalker zit nog altijd vast, maar het leven oppakken is niet makkelijk. "Hij is niet veroordeeld voor een stoornis. Hij vindt gewoon dat hij het slachtoffer is en vindt ook niet dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Dat raakt je en dat vind ik tot op de dag van vandaag heel erg."