Uitdagende poses

Taylor Swift niet meer vindbaar op sociale media na expliciete AI-foto's

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPTaylor Swift niet meer vindbaar op sociale media na expliciete AI-foto's
RTL

Oplettende Taylor Swift-fans kwamen er vorige week al achter: de zangeres is niet meer vindbaar op socialemediaplatform X. Wie als zoekterm de naam van de zangeres intikt, krijgt een foutmelding te zien. X meldt dat het tot deze maatregel is overgegaan vanwege AI-gegenereerde expliciete foto's van Swift die afgelopen week de ronde deden op sociale media.

Op de foto's was de zangeres in uitdagende poses te zien tijdens een wedstrijd van de Kansas City Chiefs, het Americanfootballteam waar haar vriend Travis Kelce voor speelt. De zangeres zou 'woedend' zijn over de met kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelde foto's.

"Er is iets misgegaan. Probeer opnieuw te laden", luidt de foutmelding na het intikken van Taylor Swifts naam op X, voorheen Twitter. "Er is iets misgegaan, maar maak je geen zorgen: het is niet jouw schuld", staat er nog onderaan de pagina.

Instagram

Ook Instagram probeert zoekopdrachten naar de nepbeelden tegen te gaan. Wie zoekt op 'Taylor Swift AI', ziet een melding bij deze zoekterm dat de beelden niet zijn toegestaan op het sociale medium. Na de waarschuwing kunnen mensen de resultaten wel bekijken.

Taylor Swift overweegt juridische stappen om AI-foto's
Lees ook

Taylor Swift overweegt juridische stappen om AI-foto's

"Door zoekopdrachten te beperken, proberen X en Instagram de verspreiding van deze beelden tegen te gaan", zegt RTL Nieuws-techredacteur Stan Hulsen. "Het lijkt erop dat de bedrijven geen garantie kunnen geven dat zij de beelden snel genoeg kunnen verwijderen - eigenhandig of nadat iemand ze rapporteert. Dit soort nepnaakt is een van de grootste en ergste manieren waarmee je met kunstmatige intelligentie schade kunt aanrichten."

"Door het zoeken moeilijker te maken, werpen de bedrijven een extra drempel op om de beelden te vinden. Het is maar de vraag of dat genoeg is: op beide platformen zijn nog steeds resultaten te bekijken waarin Taylor Swift voorkomt. Het is altijd een strijd tussen degenen die de regels overtreden en het optreden van de bedrijven."

Juridische stappen

Afgelopen week meldde Daily Mail dat de 34-jarige zangeres juridische stappen wilde ondernemen tegen het verspreiden van de nepfoto's.

"Dit is een tijdelijke actie en wordt met grote voorzichtigheid uitgevoerd, aangezien we prioriteit geven aan veiligheid op dit gebied", zei Joe Benarroch, het hoofd bedrijfsvoering van X, tegen het Amerikaanse vakblad Variety in een verklaring.

"Het plaatsen zonder toestemming van naakt is ten strengste verboden op X en we hanteren een nultolerantiebeleid ten aanzien van dergelijke inhoud", schrijft het bedrijf in een bericht. Het platform stelt dat het actief 'alle geïdentificeerde afbeeldingen' verwijdert en 'passende maatregelen' neemt 'tegen de accounts die verantwoordelijk zijn voor het plaatsen ervan'.

Meta, het bedrijf achter Instagram, zei eerder al dat het zich inspant om de nepnaaktbeelden te verwijderen. "We blijven onze platforms monitoren voor deze schendende inhoud en nemen gepaste actie waar nodig."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Taylor SwiftKunstmatige intelligentieLink in bio