'VERKEERDE TIMING'

Matthijs van Nieuwkerk voorlopig niet aan de slag bij RTL

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP Matthijs van Nieuwkerk voorlopig niet aan de slag bij RTL
RTL

RTL en presentator Matthijs van Nieuwkerk (63) stellen hun samenwerking uit. Tot die conclusie zijn ze gezamenlijk dit weekend gekomen. Dat betekent dat de voorgenomen programma's in elk geval voorlopig niet door zullen gaan.

"De timing hebben we verkeerd ingeschat"

De beslissing om de samenwerking uit te stellen, wordt gesteund door producent MediaLane, die samen met Matthijs de eerste programma’s voor RTL zou gaan maken. De producent heeft vanmorgen de teams die de programma’s zouden gaan maken ingelicht. 

Voor de zondagse talkshow bij RTL 4 wordt op termijn een andere invulling bekendgemaakt. Zoals enkele media al hebben bericht, was er ook een programma met Matthijs in voorbereiding rond de Olympische Spelen in Parijs. Ook dat programma zal op een andere manier worden ingevuld. RTL gaat 'in de loop van het jaar' de beoogde samenwerking met Matthijs opnieuw bekijken.

BNNVARA kreeg ook meldingen van fysiek geweld door Matthijs van Nieuwkerk
Lees ook

BNNVARA kreeg ook meldingen van fysiek geweld door Matthijs van Nieuwkerk

Directeur Content van RTL, Peter van der Vorst: "We dachten dat Matthijs dit voorjaar een nieuwe start kon maken. De timing hebben we verkeerd ingeschat. Dit is niet het moment voor Matthijs om terug te keren op tv. Tot die conclusie zijn we na intensieve gesprekken dit weekend gekomen. Publiekelijke beschuldigingen en discussies over grensoverschrijdend gedrag zijn complex en gevoelig. Het uitstellen van de samenwerking brengt rust. Het is nu eerst van groot belang dat de nadruk ligt op de verwerking van de ervaringen van de melders en de opvolging van de aanbevelingen in het rapport. We bepalen op een later moment hoe en wanneer RTL en Matthijs met elkaar verder gaan."

Matthijs laat in een statement weten: "Ik had gehoopt bij RTL opvolging te kunnen geven aan de conclusies en aanbevelingen van de commissie Van Rijn; zij zijn al een heel stuk verder dan de NPO als het gaat om het werken volgens de richtlijnen van het Mediapact. RTL gelooft in dat kader in het geven van een tweede kans, een kans die ik graag en met liefde aangreep. Maar ik wil RTL niet dwarsbomen in die missie door de grote nieuwe smet die er nu publiekelijk op mij rust. En ik wil mijn nieuwe team, waarmee we enthousiast waren begonnen aan twee nieuwe programma's niet in verlegenheid brengen." 

"Ook jullie moeten thuis kunnen blijven uitleggen waarom je met mij wil blijven werken", vervolgt de presentator. "En dan de kijker, die moet onbevangen en met plezier naar onze programma’s kunnen kijken. Kortom, het gaat nu niet. Ik voel aan alles dat dit niet het moment is om nu voorbereidingen te gaan treffen voor een programma dat in april op televisie zou verschijnen. We zijn daarom samen tot de conclusie gekomen dat ik een pas op de plaats ga maken en we de voorbereidingen voor onze nieuwe programma’s tot nader orde uitstellen. Ik vind dat voor iedereen die hierbij betrokken is heel spijtig, maar we zien op dit moment geen andere mogelijkheid."

Afgelopen donderdag presenteert de onafhankelijke Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) onder leiding van Martin van Rijn het rapport Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan: de zoekgemaakte verantwoordelijkheid. Hierin wordt onder meer een schrijnend beeld geschetst van de destijdse misstanden bij De Wereld Draait Door. Oud-medewerkers spreken van 'frequente, disproportioneel heftige en negatieve verbale uitlatingen' van Matthijs, waardoor hij in die tijd voor een 'onveilig gevoel' op de werkvloer zorgt.

Diezelfde avond geeft BNNVARA-directeur Suzanne Kunzeler tegenover de Volkskrant en aan de talkshowtafel bij Jeroen Pauw te kennen dat Matthijs fysiek geweld zou hebben gebruikt. Matthijs zou in zijn tijd als presentator van De Wereld Draait Door een medewerker bij de keel hebben gegrepen en tegen de muur hebben gedrukt. Suzanne zegt over het incident te hebben gehoord, maar dat ze er verder geen details over kan geven 'uit respect voor de betrokken medewerker'.

Lees meer over
Matthijs van Nieuwkerk