Positie niet ter discussie

NPO hekelt reactie WNL na beschuldiging angstcultuur door hoofdredacteur

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtNPO hekelt reactie WNL na beschuldiging angstcultuur door hoofdredacteur
RTL

De NPO veroordeelt de reactie van de raad van toezicht van Omroep WNL op de onthullingen over het gedrag van hoofdredacteur Bert Huisjes. Frederieke Leeflang, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, is daarom hierover 'het gesprek aangegaan' met de omroep en de raad van toezicht.

Dat laat de NPO vandaag weten. Bovendien verwijt de NPO de raad van toezicht 'geen effectief bestuur en toezicht'.

Gisteren onthulde het AD dat meerdere presentatrices, onder wie Eva Jinek en Merel Westrik, hoofdredacteur Huisjes ervan beschuldigen dat hij een angstcultuur had gecreëerd op de redactie. Zo zouden vrouwen die hem tegenspraken geen contractverlenging hebben gekregen. Ook zou hij zich aan 'zwangerschapsdiscriminatie' schuldig hebben gemaakt.

'Heel blij' met hoofdredacteur

Het gebeurt niet vaak dat de raad van bestuur van de NPO op deze manier in gesprek gaat met de toezichthouders van een omroep. De raad stelde in reactie op een artikel in het AD over het vermeende wangedrag van Huisjes 'heel blij' met hem te zijn. Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel wangedrag, veroordeelde de uitlatingen van de raad van toezicht van WNL ook al.

Eerder kwam WNL al relatief slecht naar voren in het rapport van de commissie-Van Rijn, die onderzoek deed naar grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep.

Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag: 'Dat nest verdient goede schoonmaak'
Lees ook

Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag: 'Dat nest verdient goede schoonmaak'

Eerder vandaag liet de raad van toezicht van Omroep WNL weten zich niet in de kritiek van regeringscommissaris Mariëtte Hamer te herkennen. Hamer stelde dat WNL de klagende (oud-)medewerkers niet serieus neemt. Ze zei daarover 'zeer verbaasd' te zijn en riep de omroepen op om heldere, gezamenlijke afspraken te maken over hoe zij omgaan met dit soort meldingen.

Positie niet ter discussie

"We hebben wel zeer serieus gereageerd", stelde Fons van Westerloo van de raad van toezicht. "We hebben meteen na het rapport van Van Rijn een tevredenheidsonderzoek gedaan. We hebben voorgesteld de hoofdredactie uit te breiden en we hebben een onderzoek ingesteld naar de werksfeer bij Goedemorgen Nederland. Wat hadden we nog meer moeten doen?"

Van Westerloo herhaalt dat de positie van Huisjes 'niet ter discussie staat'. Hij zegt dat het AD 'vooral verhalen heeft opgeschreven van mensen die teleurgesteld zijn weggegaan bij de omroep. Grote namen als Sven Kockelmann en Rick Nieman werken al jaren voor de omroep en zij hebben nergens last van gehad'.

Lees meer over
NPOGrensoverschrijdend gedrag