Nieuwe richtlijnen BBC na ophef rondom 'transfobe' J.K. Rowling
BBC-presentatoren moeten voortaan programmagasten steviger aanpakken als die iemand transfoob noemen. Eerder gaf de Britse omroep toe dat uitspraken over J.K. Rowling (58), die zich schuldig zou hebben gemaakt aan transfobe opmerkingen op social media, niet goed genoeg waren behandeld.
"We moeten misschien ook beweringen of aannames van bijdragers in twijfel trekken"
De BBC moest vorig jaar twee keer excuses aanbieden aan de Harry Potterschrijfster. Zij werd in BBC-programma's door transactivisten beschuldigd van transfobie, maar na die beschuldiging was door presentatoren van de omroep niet goed genoeg doorgevraagd waarom Rowling dat precies zou zijn.
Op BBC Radio Scotland ging het vorig jaar februari over de videogame Hogwarts Legacy, gebaseerd op de Harry Potterwereld uit de boeken van Rowling. Een transvrouw zei in de uitzending dat ze de game boycotte omdat 'het gebruikt werd om geld op te halen voor de antitransbeweging'. Dat zij dit zo als feit bracht, werd de presentator van dienst aangerekend. Die had de claim moeten betwisten, vond de BBC.
'We moeten letten op het framen van verhalen, de taal die we gebruiken, de toon van de verslaggeving, de context en de labels die we plakken op de meningen van anderen', staat er in de nieuwe richtlijnen die in het bezit zijn van entertainmentwebsite Deadline. 'We moeten misschien ook beweringen of aannames van bijdragers in twijfel trekken. Voorzichtigheid is geboden, bijvoorbeeld bij het gebruik van de term 'transfoob' om mensen te beschrijven die dat etiket zelf niet zouden accepteren.'