Zedenzaak

Ali B verschijnt voor de rechter: hiervan wordt hij verdacht

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPAli B verschijnt voor de rechter: hiervan wordt hij verdacht
RTL

Het heeft lang geduurd, maar woensdag en donderdag staat Ali B (42) voor de rechter in de zedenzaak die tegen hem is aangespannen. De artiest wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie verschillende vrouwen. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Ali voor twee aanrandingen en twee verkrachtingen. Eén van de slachtoffers is een oud-kandidaat van 'The voice of Holland'.

De inhoudelijke behandeling in de zaak tegen Ali B duurt twee dagen. Wat staat er woensdag op het programma? De rechtbank in Haarlem gaat met Ali in gesprek over de beschuldigingen aan zijn adres. Ook krijgen de drie slachtoffers de kans om hun spreekrecht te gebruiken. Aan het einde van de dag formuleert het OM de strafeis tegen Ali. In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van de rechtszaak.

Donderdag geeft Ali zelf een pleidooi. De artiest heeft eerder al laten weten dat hij daar gebruik van wil maken.

Inhoudelijke behandeling Ali B duurt twee dagen: ‘Verdenkingen stuk steviger dan bij Thijs Römer’
Lees ook

Inhoudelijke behandeling Ali B duurt twee dagen: ‘Verdenkingen stuk steviger dan bij Thijs Römer’

Waar draait de zaak ook alweer om? Twee van de drie slachtoffers hebben aangifte gedaan tegen Ali. Het derde slachtoffer, Ellen ten Damme, deed slechts een melding. Zij heeft verklaard in april 2014 verkracht te zijn door Ali. Dat zou zijn gebeurd tijdens opnames voor het programma Ali B en de Muziekkaravaan. Het OM besloot na die melding Ali te vervolgen voor dat zedenfeit.

Jill Helena is de voormalig The Voice-kandidate die aangifte heeft gedaan tegen Ali. Zij zou door Ali in zijn auto zijn meegenomen, waar ze ontuchtige handelingen moest ondergaan. Jill leest woensdag haar slachtofferverklaring voor.

De andere aangifte is gedaan door een vrouw die zegt in augustus 2018 door Ali te zijn verkracht en aangerand. Dat zou zijn gebeurd tijdens een schrijverskamp in Heiloo.

RTL Boulevard sprak voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van de zedenzaak met Bart Swier, de advocaat die Ali bijstaat. In de video hieronder blikt hij vooruit op de rechtszaak.

Lees meer over
Ali B