Sent from my Iphone

Echte 'Martha' uit Baby Reindeer stalkte ook deze beroemdheden

Door RTL Boulevard ··Aangepast:
© NetflixEchte 'Martha' uit Baby Reindeer stalkte ook deze beroemdheden
RTL

Het is inmiddels geen geheim meer dat de rol van Martha uit de Netflix-drama 'Baby Reindeer' is gebaseerd op Fiona Harvey. Fiona zou komiek Richard Gadd (35) jarenlang hebben gestalkt en hij blijkt niet haar enige slachtoffer te zijn. Ook de volgende Britse bekendheden werden door de meedogenloze Fiona lastiggevallen.

"Het lijkt er op dat ik haar grote obsessie was in die jaren"

Janey Godley

Janey Godley is een Schotse komiek die werd lastiggevallen door Fiona Harvey. Ze was zich hier pas van bewust toen ze haar onlangs in Piers Morgan's Uncensored voorbij zag komen. Fiona was te gast bij Piers om alle beweringen die in Baby Reindeer over haar werden gedaan tegen te spreken, maar kwam niet heel geloofwaardig over. Janey realiseerde zich tijdens het kijken dat Fiona haar ook een tijdje online berichten heeft gestuurd. 

Fiona reageerde de afgelopen jaren op veel tweets van Janey over de Britse politiek en verzocht haar om contact met haar op te nemen. 'DM me, het is nogal dringend', luidt slechts één van haar tweets. Ook zou ze haar hebben medegedeeld dat ze vanwege een oorontsteking niet bij haar comedyfestival kon zijn. Janey kon zeker twintig tweets tevoorschijn toveren die door Fiona waren verstuurd. 

© Getty Images

Sir Keir Starmer

Bij Keir Starmer, leider van de Britse Labour Party, zou Fiona nog een stapje verder zijn gegaan. Hij ontving in slechts een paar maanden tijd 'tweehonderd enge mails' van Fiona. Volgens The Sun noemde ze hem een 'non job', 'een stomme kleine jongen' en een 'waardeloze advocaat'. Ook dreigde ze hem aan te geven bij buurtwachten. 'Je leven zal niks meer waard zijn', dreigde ze. Ook zou ze Angela Rayner, een collega van Keir, een 'imbeciel' hebben genoemd en zijn vrouw Victoria hebben beledigd. De emails werden tussen januari 2020 en augustus 2020 verstuurd, op het hoogtepunt van de coronapandemie. 

© Getty Images

Laura Wray

Laura Wray, een Britse advocaat en weduwe van politicus Jimmy Wray, zou een soortgelijke ervaring hebben gehad als Richard Gadd. Zij kent Fiona persoonlijk, omdat ze bij haar advocatenkantoor L&L Lawrence Solicitors kwam werken in 1997. Fiona was aangenomen om administratieve taken uit te voeren, maar werd na twee weken ontslagen. Fiona zou haar vijf jaar hebben gestalkt. "Ze was echt verschrikkelijk", blikt Laura terug in Business Insider. "Ze was ontzettend onbeleefd naar het personeel en ze schreeuwde naar mensen. Ook gedroeg ze zich ongepast tegenover een mannelijke collega."

Ze zou een mannelijke collega hebben achtervolgd toen hij naar huis ging. "Er gebeurde allemaal van dat soort dingen", vertelt Laura. "Ze gooide een boek door het kantoor en raakte iemand daarbij." Na twee weken had Laura het gehad met Fiona en besloot ze haar te ontslaan. Fiona liet zich niet zomaar wegbonjouren: "Ze weigerde weg te gaan en uiteindelijk moest ik samen met een collega haar naar buiten brengen. Ze heeft toen zeker nog een half uur allerlei dingen lopen schreeuwen buiten." Na haar ontslag liet Fiona jarenlang dagelijks dreigende voicemails achter. "Het lijkt erop dat ik haar grote obsessie was in die jaren", aldus Laura. 

© Getty Images

Bij Richard Gadd ging het stalken nog een stapje verder, zo is te zien in Baby Reindeer:

Lees meer over
Netflixserie