Doorverkoopsite kaartjes Oasis beperkt toeslagen na storm van kritiek
Twickets, de Britse doorverkoopsite voor concertkaartjes, heeft de kosten voor de doorverkoop van kaarten voor de reünieconcerten van Oasis aangepast. Er was veel kritiek op het bedrijf omdat de kosten veel te hoog zouden zijn.
Twickets is de officiële doorverkooppartner van Oasis voor de concerten. Het is de bedoeling dat fans tickets kunnen kopen voor niet meer dan de ticketprijs plus boekingskosten. Maar die boekingskosten bleken opeens erg hoog, meldt muzieksite NME. Sommige fans maakten op sociale media melding van kaartjes waarvan de kosten ruim boven de 100 pond (118,60 euro) lagen. Twickets liet zondag weten dat de kosten alleen voor kopers zijn en 10 tot 15 procent van de prijs van de tickets bedragen.
Een dag later heeft Twickets aangekondigd dat het zijn tarieven verlaagt vanwege de 'uitzonderlijke vraag' van Oasis-fans. Dat vertelde oprichter Richard Davies van Twickets aan Sky News. Fans hoeven nu niet meer dan 10 procent plus transactiekosten van 1 procent te betalen om de bankkosten te dekken. Daarnaast is er een tariefplafond van 25 pond per ticket voor de concerten ingevoerd. Verkopers hoeven niets extra's te betalen als ze kaartjes willen doorverkopen.
Over de verkoop van de kaartjes is veel te doen. Fans meldden dat de site van Ticketmaster crashte kort voordat de tickets in de verkoop zouden gaan. Mensen kregen een foutmelding en werden soms om onverklaarbare redenen uit het systeem gegooid. Ook waren er gigantische wachtrijen, waardoor veel fans urenlang in de rij stonden om op Ticketmaster te komen. Daarna duurde het vaak nog eens uren voordat ze bij het gedeelte van de site kwamen waar ze daadwerkelijk een kaartje konden aanschaffen.
De gelukkigen die dan eindelijk hun tickets konden kopen, werden of uit het systeem gegooid omdat ze zonder reden voor een bot werden aangezien of kregen te maken met prijzen van kaartjes die honderden ponden hoger uitvielen. Dat heeft te maken met het dynamische prijsbeleid van Ticketmaster. Door al het gedoe rond de kaartverkoop heeft de Britse overheid aangekondigd onderzoek te doen naar de gang van zaken. Minister van Cultuur Lisa Nandy noemde het 'deprimerend' dat 'gewone fans' niet de kans kregen om hun favoriete band live te zien.