Eppo Bruins verlengt vergunning NPO niet met één maar twee jaar

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) verlengt de vergunning van de NPO met twee jaar, schrijft hij in een Kamerbrief. Daarmee legt de bewindsman het verzoek van een Kamermeerderheid naast zich neer om deze zogeheten 'concessie' met slechts één jaar te verlengen. Hij heeft meer tijd nodig om de plannen uit te werken om de publieke omroep te hervormen.
Normaal gesproken duurt een concessieperiode vijf jaar. In aanloop naar een nieuwe concessie moeten omroepen aanvragen om ook de volgende periode te mogen blijven uitzenden. Daarvoor moeten ze voldoen aan bepaalde eisen, bijvoorbeeld over het aantal leden.
Voormalig staatssecretaris Fleur Gräper (Media) kondigde het afgelopen voorjaar aan om de huidige vergunning met twee jaar te verlengen nadat die afloopt in 2026. Ze nam deze ongebruikelijke stap om een toekomstig kabinet - waarover PVV, VVD, NSC en BBB toen onderhandelden - de ruimte te geven om hervormingen door te voeren. Deze vier inmiddels coalitiepartijen vonden één jaar echter voldoende en steunden een motie van de VVD die hiertoe opriep.
Dat is Bruins evenwel te snel. "Het uitwerken van hervormingsvoorstellen om de publieke omroep klaar te stomen voor de toekomst vraagt om snelheid, maar moet ook zorgvuldig gebeuren", aldus de minister. Hij moet de wet wijzigen om deze verlenging mogelijk te maken.
De behoefte aan hervormingen werd aangewakkerd in de Kamer na een rapport van de commissie onder leiding van oud-CDA-politicus Pieter van Geel. Die stelde onder meer voor om het aantal ledenomroepen te verlagen van negen naar zes.
De NPO noemt het 'goed' dat minister Eppo Bruins de vergunning van de NPO niet met één maar met twee jaar verlengt tot 2029. Dat laat een woordvoerster van de NPO desgevraagd weten. "Dat geeft de Tweede Kamer en het kabinet langer de tijd om met een grondig voorstel te komen om de publieke omroep te hervormen. Om tot een toekomstbestendig en beheersbaar bestel te komen, is die ruimte en zorgvuldigheid inderdaad nodig", aldus de NPO.
"Tegelijkertijd is snelheid geboden omdat in 2027 het bestel nog niet is hervormd", zegt de NPO ook. "De publieke omroep moet vanaf 2027 jaarlijks wel al circa 107 miljoen bezuinigen. Dat zal in een ongewijzigd bestel helaas stevige consequenties hebben." De NPO zegt momenteel voorbereidingen te treffen om tot 'een structureel plan' voor de bezuinigingen te komen. Eerder was al aangekondigd dat de NPO miljoenen euro's moet bezuinigen.