Stilte doorbreken

Astrid Holleeder gaat boeken recenseren: 'Iets waar men blij van wordt'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© A.W. Bruna UitgeversAstrid Holleeder gaat boeken recenseren: 'Iets waar men blij van wordt'
RTL

Astrid Holleeder (58) komt binnenkort met boekrecensies. De beslissing is onderdeel van Astrids voornemen om zichtbaarder te worden op social media om zo 'de stilte te doorbreken'. In De BLVD podcast vertelt Astrid, die onder constante bedreiging van haar criminele broer leeft, over de diep gekoesterde wens om 'iets te worden waar mensen blij van worden'.

"Dat kleine beetje dat mij menswaardig maakt is mij zelfs onthouden"

Na het uitbrengen van haar nieuwe boek, Wie praat, die gaat, blijft de strijdvaardige Astrid Holleeder niet stilzitten. In De BLVD podcast vertelt de moeder van Miljuschka Witzenhausen dat zij zich dus onder meer op het recenseren van boeken gaat richten. Daarnaast zal Astrid ook vaker van zich laten horen via social media. "Daarmee hoor ik anderen ook weer", aldus Astrid. "Ik wil de stilte doorbreken." En: "Ik wil het verhaal een keer afsluiten. Ik wil de leuke dingen laten zien." Ook bezorgen de boekrecensies Astrid 'afleiding en contact', iets waar de bedreigde getuige een enorme behoefte aan heeft.

De BLVD podcast #92: Astrid Holleeder raadt iedereen af te getuigen en Jutta Leerdam als ordinaire handtas van Jake Paul
Lees ook

De BLVD podcast #92: Astrid Holleeder raadt iedereen af te getuigen en Jutta Leerdam als ordinaire handtas van Jake Paul

Astrid weet ook al welk boek ze als eerst gaat recenseren: "Ik heb een boek gekregen, Hoe word ik vijftig? van Bridget Maasland, en dat is de eerste waarmee ik ga beginnen." Haar focus bij deze recensies zal zijn 'wat je aan het boek hebt als mens'. Met de recensies en andere posts hoopt ze veel positiviteit te kunnen verspreiden. "Ik wil iets worden waar mensen blij van worden", aldus Astrid. 

Tekst loopt door onder foto.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In Wie praat, die gaat schrijft Astrid dat de gevolgen van het getuigen tegen haar broer Willem enorm zijn. De dreiging op de zussen en hun familie heeft een dieptepunt bereikt, nu alle familieleden beveiligd moeten worden. De reacties op het boek zijn positief. Een opluchting voor Astrid. "Ik was onzeker, ik dacht: wie zit er nou nog op mij te wachten?"

Op de vraag van Rob Goossens of Astrid het boek schreef in de hoop dat haar broer het uit zijn hoofd laat om een aanslag op haar leven te beramen, reageert ze stellig: "Dat maakt hem niet uit. Dat zal hem alleen meer aanzien geven in de bajes." Wel is het boek geschreven om de autoriteiten wakker te schudden over de nalatige bescherming die tot doelwit gemaakte getuigen krijgen in Nederland.

Inmiddels is Willem in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught aan het bemiddelen om daarmee vrijheden te verwerven, vertelt Astrid verder. Iets wat zij al zag aankomen: "Bemiddelen is altijd zijn modus operandi geweest." Ze richt zich tot de overheid: "We weten dat dat eraan komt, zorg dan in ieder geval dat wij beveiligd blijven op een manier dat hij ons niet kan omleggen." Astrid is realistisch over haar lot als getuige en weet dat ze 'een heleboel niet meer zal kunnen'. "Maar dat kleine beetje dat mij menswaardig maakt, dat is mij zelfs onthouden."

Nadat Astrid 'tien jaar monddood' is geweest, klinkt ze vastbesloten het positieve voorrang te geven op het negatieve. "Die ellende met de overheid vecht ik wel uit, maar op mijn kanaal wordt het positiviteit", aldus de schrijfster. "Ik begin heel erg te verlangen naar die positiviteit, om dat uit te dragen, als een soort uitlaatklep."

Je kunt de volledige podcast hieronder beluisteren en bekijken:

Het boek Wie praat, die gaat is te bestellen op astridholleeder.nl en te koop in de boekhandels.

Lees meer over
Astrid Holleeder