OM wil vrijspraak oud-student voor maken geheime beelden Onno Hoes
De man die in 2014 als 20-jarige student geheime beelden maakte van een afspraak met Onno Hoes (63), de toenmalige burgemeester van Maastricht, moet van het Openbaar Ministerie worden vrijgesproken. In de strafzaak die dinsdag diende bij de rechtbank in Amsterdam kwam het OM tot de conclusie dat hij geen straf moet krijgen.
"De vaderlandse pers heeft mij kapotgemaakt"
De officier van justitie vroeg vrijspraak voor het in het geheim opnemen van de gesprekken met Hoes, die hem uiteindelijk zijn baan als burgemeester kostten. Ze vindt ook niet dat hij schuldig is in het aantasten van de goede naam van de voormalige burgemeester. Zijn advocaat was het 'zelden zo eens met het OM'.
De inmiddels 30-jarige man postte destijds in een blog dat hij een afspraakje had gehad met Hoes en maakte bekend dat de burgemeester zijn werkagenda met hem deelde. Later zond PowNed, met wie hij had samengewerkt, de beelden uit. Tijdens de zitting vertelde hij dat hij nog altijd staat achter wat hij destijds heeft gedaan. "Ik had de intentie aan te tonen dat Hoes zich niet hield aan afspraken met de gemeenteraad en nog steeds actief was in het benaderen van jonge jongens." Hoes kwam in 2013 in opspraak over een kus met een 24-jarige man.
"Het delen van interne informatie als een werkagenda tast zijn aanzien als burgemeester aan en vergroot de kans dat een hoogwaardigheidsbekleder chantabel wordt", zei het OM. "Ze hadden nog maar drie dagen online contact en waren volstrekt onbekenden van elkaar. Dat weerhield hem er niet van zijn agenda te delen." Gezien de eerdere ophef over Hoes was dit volgens de officier voor de student aanleiding 'in het algemeen belang de zaak aan de kaak te stellen'.
Tijdens de zitting zei de man dat hij nu hij erop terugkijkt er nooit aan had moeten beginnen. "Het heeft mij zo veel schade toegebracht. De vaderlandse pers heeft mij kapotgemaakt." Hij vroeg de rechtbank nog 'vandaag een einde te maken aan deze zaak'. Die heeft alleen iets langer de tijd nodig. Door de feestdagen is de uitspraak niet over twee, zoals gebruikelijk, maar over vier weken.
Omroep PowNed, die de beelden uitzond, moest eigenlijk dinsdag ook voor de rechtbank verschijnen. Vanwege een fout bij het versturen van de dagvaarding is die zaak uitgesteld.
Hoes was geen partij in de strafzaak en kwam ook niet naar de zitting. De officier noemde dat jammer en zei dat hij vooraf op de hoogte was gesteld van de eis. "Hij noemde dit vervelend en lastig te accepteren."
De zaak heeft lang geduurd, mede door een civiele procedure die eerder diende. Daarin besliste het gerechtshof dat PowNed niet onrechtmatig heeft gehandeld. Het OM besloot eerder na aangifte van Hoes niet te vervolgen, maar het hof oordeelde dat dit toch moest gebeuren na een zogeheten artikel 12-procedure.