Astrid Holleeder heeft 'weer hoop op toekomst' na gesprek met justitieminister
Minister David van Weel (48) van Justitie en Veiligheid heeft een indringend gesprek gehad met Astrid Holleeder (59). Na de publicatie van haar boek 'Wie Praat Die Gaat' en interviews waarin ze de noodklok luidde, heeft Astrid haar zorgen kunnen overbrengen aan het kabinet. De minister nodigde de bedreigde getuige tijdens een interview met RTL Boulevard uit voor een gesprek. Beiden kijken met een positief gevoel terug op de ontmoeting, die eerder deze maand plaatsvond.
"Het trekt me uit het isolement en de eenzaamheid"
Begin december reisde Astrid met haar beveiligers af naar het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag. Ze vroeg al jaren om een gesprek met de minister en heeft al eerder een toezegging gekregen voor een ontmoeting, destijds van Ferd Grapperhaus. Maar die ontmoeting kwam er nooit en dus gaf ze, in gesprek met RTL Boulevard, aan dat ze een gesprek wilde met de nieuwe minister. Zo geschiedde.
"Het is een heel positief gesprek geworden. Allereerst omdat er behoorlijk wat medeleven werd uitgesproken en ook wel hand in eigen boezem werd gestoken. Dat het toch wel heel tragisch was dat wij zolang op die manier hebben moeten functioneren. En er werd ook gelijk actie beloofd en ik moet zeggen: dat is ook gebeurd", vertelt Astrid desgevraagd.
"Ik was ook blij om te zien en te horen dat er ook gedeeltelijk stappen worden gezet, dat er veel aandacht is voor verbeteringen voor mensen in de positie zoals wij. Die zijn nog niet allemaal geëffectueerd, maar er is bewustzijn dat het anders moet. En dat is wel heel fijn om te horen."
Behoefte aan betere bescherming
In het gesprek ontving Van Weel persoonlijk het boek. "Ik heb het nog niet uit, maar het is een indrukwekkend verhaal", reageert de minister. "Ik heb met haar gesproken en dan hoor je persoonlijk het verhaal van hoeveel impact het heeft om onder dreiging te leven. En zeker als dat van een familielid komt. Dat komt wel binnen. We hebben een gesprek gevoerd over haar ervaringen, die natuurlijk niet van vandaag of gisteren zijn, maar van jaren van leven in onzekerheid. Dat maakt wel impact."
Volgens Astrid hebben niet alleen de getuigen en hun familie last van het huidige beleid, maar ook de mensen die het moeten uitvoeren. "Dat is het belangrijkste dat ik wilde meegeven. Dat er mensen met ons moeten werken, waarbij ook heel veel onvrede bestaat. Die krijgen, om het maar zo te zeggen, iedere keer de hele emmer stront over zich heen van iedereen. Ze worden tekortgedaan in de bevoegdheden die ze hebben. Als ze betere en meer bevoegdheden krijgen, kunnen ze ons beter helpen. Dat gaat al om heel praktische zaken, zoals het regelen van bepaalde papieren, hoe je die anoniem kunt aanvragen. Het moet makkelijker worden gemaakt."
Hoop op een nieuw begin
Astrid zegt dat het gesprek haar meer zekerheid heeft gegeven. "Ik wil ook verder, ik wil ook leven, ik wil ook werken, ik wil ook net als iedere andere burger mee kunnen draaien in de samenleving. Zoals we er nu uitgekomen zijn, is dat een mogelijkheid voor mij. Daar ben ik heel blij om, want dat trekt me ook een beetje uit het isolement en uit de eenzaamheid", aldus de zus, die getuigde tegen de beruchte crimineel en broer Willem Holleeder.
Met de feestdagen in aantocht geeft het Astrid een extra steun in de rug. "Ten eerste biedt het mogelijkheden rondom dit soort mooie dagen, die je toch af en toe wil doorbrengen met mensen om je heen die je al heel lang niet gezien hebt bijvoorbeeld. Ik heb mensen gewoon al tien jaar niet meer privé ontmoet. Dat kan ik nu gaan doen. En verder ga je het nieuwe jaar anders in, want het betekent dat je weer hoop hebt op een toekomst. Je moet met een toekomst bezig kunnen zijn, want anders stomp je zo af. Dat is niet te doen."
Met haar boek hoopt Astrid langzaam weer in de openbaarheid te komen. In De BLVD Podcast belden Luuk, Rob en Jermaine hier met Astrid over: