Margreet Spijker krijgt geen inzage in rapport werkcultuur WNL

Margreet Spijker (60) krijgt geen inzage in een KPMG-rapport over de werkcultuur binnen Omroep WNL. Daartoe heeft de rechtbank in Lelystad woensdag besloten, bevestigen zowel Margreet als WNL. Margreet eiste dat het rapport openbaar gemaakt moest worden om onder meer te toetsen of voormalig WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes inderdaad 'geen juridisch verwijtbaar grensoverschrijdend gedrag' heeft vertoond. Dat had de raad van toezicht (rvt) van de omroep geconcludeerd.
"Het is precies wat ik hoop: bewustwording"
De rechtbank heeft de vorderingen van Margreet afgewezen omdat zij onvoldoende het belang van inzage kon aantonen. Margreet deed een beroep op 'het recht van een klokkenluider', maar daar gaat de rechtbank niet in mee.
De rvt van WNL maakte het rapport niet openbaar en besloot dat Bert, ondanks beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, kon aanblijven als bestuurder. Medewerkers van de omroep waren daar niet blij mee, waarna de beslissing werd teruggedraaid. In oktober maakte WNL bekend dat Bert opstapte als bestuurder.
Margreet, voormalig presentatrice bij WNL, stelde eind januari in de rechtbank dat het 'heel belangrijk' is dat het onderzoeksrapport van adviesbureau KPMG naar de werkcultuur bij WNL 'niet geheim blijft'. Volgens de presentatrice gaat de onrust over wat er met misstanden gebeurt, pas over als daar transparantie over is.
WNL benadrukte dat het rapport niet openbaar gemaakt moet worden, omdat het om 'een vertrouwelijk integriteitsrapport' gaat met privacygevoelige informatie. "Mensen hebben meegewerkt op basis van privacy. Dat hadden ze anders wellicht niet gedaan", zeiden de advocaten van de omroep.
Het verliezen van het kort geding over het KPMG-rapport over de werkcultuur bij Omroep WNL voelt voor Margreet echter 'niet als een verlies'. Dat zegt de presentatrice tegen het ANP. "Het is precies wat ik hoop: bewustwording." Ze vervolgt: "Winnen was natuurlijk hartstikke fijn geweest, maar ik begrijp natuurlijk ook wel dat er mensen meededen aan het onderzoek die wilden dat hun woorden niet openbaar werden." Volgens Margreet waren het 'niet de journalisten die het privé wilden houden'.
"Ik vind het voor ons journalisten nu wel duidelijk dat het echt niet zo makkelijk is om je recht te halen op de werkvloer", vervolgt Margreet. "Het is belangrijk om bij een publieke omroep je werk veilig te kunnen doen, maar ook journalistiek veilig." Margreet zegt bewustwording te willen creëren van dat 'er ook andere krachten spelen'.