Omroep NTR, van Sinterklaasjournaal en Klokhuis, verdwijnt mogelijk van de buis

Als het aan minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) ligt, wordt omroep NTR opgeheven. De omroep is bekend van programma’s als 'Dream School', 'Het Klokhuis' en 'Het Sinterklaasjournaal'. De reden voor de verdwijning is de grote bezuiniging op de publieke omroep.
"Alsof je het hart uit de publieke omroep haalt"
"Het voornemen van minister Bruins om de NTR in haar huidige vorm te beëindigen komt voor ons als donderslag bij heldere hemel. We waren in de veronderstelling dat de NTR in het nieuwe bestel in een nieuw te vormen taakhuis een plek zou krijgen", zegt Lucas Goes, NTR-directeur, op de website van de omroep.
Hij reageert verbaasd en verdrietig op het nieuws dat vandaag naar buiten is gekomen. De directeur is 'geschokt en ongelooflijk kwaad'. "Alsof je het hart uit de publieke omroep haalt", zegt hij in gesprek met het AD.
Tot vanmorgen wisten de vierhonderd medewerkers binnen NTR van niets, laat hij weten. Zij moeten nu op korte termijn wellicht vrezen voor hun baan. "Hoe is dit uit te leggen? Dat is toch niet mogelijk? Ik zie de ratio niet. We gaan de medewerkers zo snel mogelijk informeren en ze betrekken bij het vinden van oplossingen."
Goes heeft geen begrip voor dit besluit. "Politiek Den Haag heeft een grote mond over sociale veiligheid. Hoe kan ik voor vierhonderd mensen een veilige werkomgeving garanderen als zo’n Kamerbrief plotseling op de mat landt? Hoe kan ik dat uitleggen?"
Minister Bruins gooit de komende jaren de publieke omroep totaal op de schop en wil 157 miljoen euro bezuinigen. De huidige omroepen moeten samengaan in vier of vijf omroephuizen. De NOS en NPO blijven los van de omroephuizen bestaan en de NTR verdwijnt volledig. Ook komen er maximale termijnen voor bestuurders.
De hervorming zou naar verluidt in 2029 gereed moeten zijn. Het is nog onduidelijk wat er met programma's als Dream School, Het Klokhuis en Het Sinterklaasjournaal gaat gebeuren.
Bruins benadrukt wel in een Kamerbrief dat het aanbod van educatieve programma’s voor de jeugd behouden moet blijven. Hij denkt dat die wettelijke taak ook uitgevoerd kan worden binnen de nieuwe omroephuizen die straks overblijven. Op 14 april debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp.