Privéfoto's ex-vriend en schoonmoeder Erik Mouthaan gelekt: 'Voelde me machteloos'

Erik Mouthaan (51) krijgt door zijn werk als correspondent bij 'RTL Nieuws' regelmatig te maken met haatberichten. In de podcast 'Wat is het waard?' vertelt hij over een periode waarin ook zijn ex-vriend en diens moeder betrokken raakten in een online haatcampagne tegen Erik.
"Nu voel ik me persoonlijk aangevallen"
Erik zegt regelmatig nare berichten te ontvangen. "Mensen roepen van alles op social media", begint hij zijn verhaal. "Het ergste dat mij is overkomen is dat er foto's gedeeld werden op Twitter, van mij en mijn ex-vriend. En dat daarbij ook de naam van mijn ex werd benoemd."
Hij vervolgt: "Er werd gezegd: 'Weet deze persoon wel dat zijn vriend een linkse radicaal is die liegt? En weet het bedrijf van deze persoon wel dat hij een linkse hond is die het land uit moet?'" De berichten kwamen hard binnen bij hem. "Dit was een campagne om niet alleen mij te raken, maar ook de mensen om mij heen."
Tekst loopt door onder de podcast.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Het duurde even voordat het voor de correspondent duidelijk werd hoe ze de identiteit van zijn ex-vriend hebben kunnen achterhalen. Zelf is hij 'heel goed' in het afschermen van zijn privéleven. Uiteindelijk wist Erik te achterhalen waar het 'lek' zat. "Het bleek dat mijn ex op een of andere FotoShare-applicatie een vinkje niet had aangeklikt, waardoor zijn album toegankelijk was. Ik denk dat iemand op een rare manier daarin is gekomen."
Deze anonieme persoon begon vervolgens met het plaatsen van vakantiefoto's van Erik en zijn ex-vriend. "Dat voelde echt als een inbreuk op mijn privacy. Dat zijn dingen die niet horen bij mijn werk. Dat ben ik gewoon op vakantie, met een arm om mijn vriend heen."
Ook zijn schoonmoeder werd onderdeel van de online haatcampagne. "Toen werd er een foto van mijn ex met zijn moeder gepost. Haar bedrijf werd er zelfs bijgehaald." Erik wist niet wat hem overkwam. "Ik dacht: wow, wat gebeurt hier? Nu komt het te dichtbij. Nu voel ik me persoonlijk aangevallen."
Erik greep daarna in. "Ik heb een direct message gestuurd naar die persoon en gezegd: 'Luister, je mag met mij ruziën, maar ga alsjeblieft niet andere mensen erbij halen en hun privélevens.'" Dat bleek te werken.
Erik kijkt terug op een turbulente tijd. "Het was heftig, omdat iemand zit te roeren in je privéleven, op zoek naar iets om je in een kwaad daglicht te stellen." De correspondent voelde zich lange tijd schuldig tegenover zijn dierbaren. "Je voelt je machteloos. De shit die ik over me heen krijg... andere mensen krijgen dat nu ook te zien. Wat afschuwelijk voor hen, dat zij dat nu ook mee moeten maken. Deze mensen hebben daar niet om gevraagd."
De podcast is te beluisteren op alle platformen.
Eerder werd ook Erica Meiland slachtoffer van een online haatcampagne. Hoe dat verhaal precies zat, dat zie je in de video hieronder.