Onrustig

Organisatie Bevrijdingsfestival Wageningen noemt protest 'heel ongepast'

Door ANP/RTL Boulevard ··Aangepast:
© ANPOrganisatie Bevrijdingsfestival Wageningen noemt protest 'heel ongepast'
RTL

De organisatie van het bevrijdingsfestival in Wageningen, dat maandag verschillende keren werd verstoord, vindt het protest 'heel ongepast'. De toespraak van defensieminister Ruben Brekelmans werd kort verstoord door een protest, later werd bij het ontsteken van het bevrijdingsvuur ook een rookbom gegooid.

"Demonstreren mag, ook op 5 mei, maar dit was geen demonstreren maar verstoren"

De burgemeester van de stad, Floor Vermeulen, was eerder op de dag al kritisch op de verstoringen. "Demonstreren mag, ook op 5 mei, maar dit was geen demonstreren maar verstoren", zei hij. Ook de organisatie van het Bevrijdingsfestival stelt dat demonstreren 'een belangrijk grondrecht is', ook op 4 en 5 mei. Maar, zo schrijft het in een persbericht: 'Deze vorm van protest past echter niet binnen de waardigheid van de herdenking en het programma van deze dag.'

Gert Verhulst viert bevrijdingsdag met koning Willem-Alexander en koningin Máxima
Lees ook

Gert Verhulst viert bevrijdingsdag met koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Er waren zo'n 100.000 bezoekers naar Wageningen gekomen voor Bevrijdingsdag. De vrijheid werd 'ondanks verstoringen breed gekoesterd', aldus de organisatie. Zo vond in de stad ook het Vrijheidsdefilé plaats, een eerbetoon aan internationale militaire samenwerking. Daar deden ruim 2500 mensen aan mee. Meer dan vijftig veteranen uit de Tweede Wereldoorlog gingen voorop. Voor het eerst waren er ook actief dienende Duitse militairen onder de deelnemers.

Voorafgaand aan het defilé was er op het 5 Mei Plein in Wageningen onder meer een vlaggenceremonie, waarbij de vlaggen van Australië, België, Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Noorwegen, Polen en het Verenigd Koninkrijk werden gehesen. De Poolse premier Donald Tusk hield de 5 mei-lezing.

Ook op andere plekken in Nederland werd door tienduizenden mensen stilgestaan bij Bevrijdingsdag. Het Bevrijdingsfestival Fryslân in Leeuwarden liet weten dat er 90.000 bezoekers waren, in Utrecht kwamen 44.000 mensen 80 jaar vrijheid vieren. Er stonden in Utrecht maandagmiddag lange rijen om het festival binnen te komen. In de stad werd het, net als bij festivals in Rotterdam en Haarlem, op zeker moment zo druk dat er niemand meer bij kon.

Wie ook aanwezig was bij Het Bevrijdingsfestival is Zoë Tauran:

Lees meer over
Bevrijdingsdag

Laatste video's van RTL Boulevard

Bromance ontstaan tussen Douwe Bob en Michiel Vos: 'Voelt als thuis'
Slow downtown, brother

Bromance ontstaan tussen Douwe Bob en Michiel Vos: 'Voelt als thuis'