Bonsoir l'Europe

Dit is waarom het songfestival in het Engels en Frans wordt gepresenteerd

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPDit is waarom het songfestival in het Engels en Frans wordt gepresenteerd
RTL

De 69e editie van het songfestival vindt plaats in het Zwitserse Basel. Op zaterdag 17 mei is de finale van het muziekspektakel en komen fans erachter welke landen de 'douze points' in ontvangst mogen nemen en wie er met de winst vandoor gaat. Maar waarom gebruikt het songfestival eigenlijk al die Franse uitspraken?

Het Eurovisiesongfestival kent een lange geschiedenis en een rijke traditie waarin verschillende talen worden gebruikt, waaronder Frans. Frankrijk is een van de oprichters van het festival. In 1956 werd het allereerste songfestival nog gepresenteerd in maar liefst vier talen. In het Frans, Duits, Italiaans én Nederlands vertelden de presentatoren alles over het Eurovisiesongfestival, de muziek en de artiesten. 

Inmiddels is dat al heel wat jaren niet meer en is de voertaal Engels, maar enkele onderdelen blijven in het Frans. In het merendeel van de deelnemende landen wordt Engels gesproken, dit is dan ook de reden dat de show voornamelijk in die taal is. 

Douze drama en virals: de iconische Nederlandse puntenverdelers op het songfestival
Lees ook

Douze drama en virals: de iconische Nederlandse puntenverdelers op het songfestival

In zeker 4 van de 37 deelnemende landen is de voertaal (deels) Frans en daarmee is het de op een na meest gesproken taal op het songfestival. Door de uitleg ook in het Frans te doen, is de show toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek. Omdat het spektakel in het Engels en Frans wordt gepresenteerd, moet minstens één van de presentatoren zowel Frans als Engels spreken.

Wie er namens Nederland dit jaar een feestje van gaat maken, is Claude. Alles wat je wil weten over zijn weg naar het songfestival, zie je in de video hieronder. 

Lees meer over
Eurovisiesongfestival