Down Under

Koning Charles past staatsbezoek Australië aan op doktersadvies

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Millie PilkingtonKoning Charles past staatsbezoek Australië aan op doktersadvies
RTL

Koning Charles (75) gaat eind dit jaar voor het eerst sinds zijn kankerdiagnose op staatsbezoek. Samen met koningin Camilla (76) strijkt hij zoals eerder is aangekondigd neer in Australië en op Samoa, maar Nieuw-Zeeland laat de Britse vorst even voor wat het is.

"De artsen van de koning hebben geadviseerd dat een dergelijk uitgebreid programma op dit moment moet worden vermeden"

Charles en Camilla reizen op uitnodiging van de Australische regering in oktober af naar het continent, waar ze onder meer de hoofdstad Canberra en de deelstaat New South Wales bezoeken. Het is niet de eerste keer dat Charles Down Under neerstrijkt, maar wel de eerste keer als koning. Ook doen ze van 21 tot 25 oktober het eiland Samoa aan, om net als de delegaties uit 56 andere deelnemende landen de Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM) bij te wonen.

Het Britse koningspaar gaat overigens niet voor de volle Down Under-ervaring: hoewel eerder een bezoek aan Nieuw-Zeeland met potlood op de planning stond, is dat uit het schema geschrapt. "De artsen van de koning hebben geadviseerd dat een dergelijk uitgebreid programma op dit moment moet worden vermeden om prioriteit te geven aan het verdere herstel van Zijne Majesteit", laat een woordvoerder van Buckingham Palace in een verklaring over het staatsbezoek weten. 

Koning Charles op eerste werkbezoek sinds kankerdiagnose
Lees ook

Koning Charles op eerste werkbezoek sinds kankerdiagnose

Ter ere van het staatsbezoek heeft de Australische regering officiële portretten van Charles en Camilla vrijgegeven. Op de foto draagt de koning de Sovereign's Badge of the Order of Australia en de koningin de Wattle Brooch, een broche die koningin Elizabeth cadeau kreeg tijdens haar bezoek aan Australië in 1954. 

© Millie Pilkington 2024

Het Britse koningshuis maakte afgelopen februari bekend dat er kanker is vastgesteld bij koning Charles. Hij legde zijn werkzaamheden toen neer. Twee maanden later, op 30 april, pakte Charles zijn werkzaamheden weer op. Hoewel hij zijn publieke taken weer uitvoert, ondergaat Charles nog een behandeling tegen de ziekte. Gedetailleerde updates over zijn gezondheid deelt Buckingham Palace niet, maar hij wordt dus fit genoeg geacht voor een - weliswaar aangepast - staatsbezoek. 

Verdrietig genoeg is er ook bij Charles' schoondochter Kate kanker geconstateerd. Ook zij ondergaat hier een behandeling voor. De Britse royals en lotgenoten vinden steun bij elkaar: 

Lees meer over
Koning CharlesCamilla Parker BowlesBritse koningshuisStaatsbezoekenAustralië