Onderzoek: 'Veel vertrouwen in prinses Amalia als toekomstige koningin'
Veel Nederlanders hebben vertrouwen in prinses Amalia (20) als toekomstige koningin van ons land. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Boulevard. Vooral onder Gen Z'ers is het vertrouwen in de prinses groot, aldus royaltydeskundige Annemarie de Kunder.
"Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat Amalia's leeftijdsgenoten respect voor haar hebben hoe ze geleefd heeft onder de enorme criminele dreiging"
Prinses Amalia viert op 7 december haar 21e verjaardag. Een belangrijke mijlpaal in haar leven, want daarna is ze steeds vaker te zien in haar functie als kroonprinses. Het afgelopen jaar zagen we de prinses al vaak aan het werk. Zo was ze bij de Olympische Spelen aanwezig en schoof ze aan bij haar eerste staatsbanket. Ook tijdens Prinsjesdag stal ze de show door haar zelfverzekerde verschijning.
In de tussentijd geniet Amalia van haar studententijd in Amsterdam. Iets wat ze anderhalf jaar lang niet kon doen vanwege de ernstige dreiging op haar leven. Nu ze van Madrid terug naar Amsterdam is verhuisd, bereidt ze zich langzaamaan voor op haar taken als toekomstige koningin. Maar hoe denkt men nu eigenlijk over de prinses?
Vertrouwen in Amalia als koningin
Prinses Amalia scoort vooral goed bij de jongere generatie, in de leeftijd van 18 tot 24 jaar. Zij hebben vertrouwen in Amalia als koningin, vertelt Annemarie naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek. "Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat Amalia's leeftijdsgenoten respect voor haar hebben hoe ze geleefd heeft onder de enorme criminele dreiging."
Door de dreiging op haar leven kon Amalia lange tijd niet het studentenleven leiden dat ze graag wilde. Daar ging ze volgens veel mensen goed mee om, wat het vertrouwen in Amalia als koningin mogelijk heeft gesterkt.
Ondanks het vertrouwen in Amalia, is er ook een kleinere groep die het niet zo veel uitmaakt of Amalia een goede koningin zal zijn. Dat is geen goed nieuws voor de Oranjes, concludeert Annemarie. Een monarchie heeft bestaansrecht doordat het gedragen wordt door het volk, legt ze uit. "Zodra de interesse afneemt, kan dit op langere termijn zomaar eens het einde van de monarchie betekenen."
Studententijd = privé
Dat de studententijd van de dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima als privé beschouwd wordt, is geen geheim. En dat moet het ook blijven, aldus een groot deel van het volk. Meer dan de helft is het ermee eens dat prinses Amalia tijdens deze periode recht heeft op privacy.
Vooral Gen Z'ers vinden dat Amalia in alle rust moet kunnen studeren. Annemarie: "Het is wellicht logisch dat deze jongeren Amalia dit gunnen, want Gen Z is opgegroeid met social media en snapt als geen ander hoe belangrijk het is dat niet alles online gedeeld wordt over je privéleven."
Al interesseert het een minderheid niet hoe, waar en wanneer prinses Amalia in de lampen hangt. Of wat ze verder tijdens haar leven als student uitspookt. Ruim eenderde van de mensen is onverschillig of de studentijd van Amalia privé moet blijven of niet.
Toelage van 1,6 miljoen euro
De bankrekening van Amalia wordt per januari 2025 flink gespekt. Dan ontvangt ze een jaarlijkse toelage van 1,6 miljoen euro, die overigens niet per se bedoeld is om 'zomaar' over de balk te smijten. De onkostenvergoeding ontvangt ze om een woon-werkverblijf te gebruiken en haar eigen secretariaat in te richten. De toelage had hoger kunnen zijn, maar de prinses gaf eerder al aan haar salaris tot het einde van haar studie terug te storten.
De toelage blijft een gevoelig onderwerp, blijkt uit het onderzoek. Zo vindt een meerderheid dat de hoogte hiervan besproken moet worden. "Of het nu gaat over de kosten van het koningshuis of het salaris van de koning, zodra het om de Oranjes en hun financiën gaat ontstaat er altijd discussie", legt Annemarie uit.