Buitenland

Schrik om video van mishandeling olifanten: 'Dit hoeft niet'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© screenshot YouTubeSchrik om video van mishandeling olifanten: 'Dit hoeft niet'
RTL

Bij Dierenpark Amersfoort is geschrokken gereageerd op de video van een dierentuin in Hannover, waar olifanten op gewelddadige wijze trucjes wordt aangeleerd. "Het is oké om olifanten te trainen, maar dat hoeft niet op deze manier", zegt Raymond van der Meer van de dierentuin.

Zelf trainen ze in Amersfoort ook met olifanten. "Wij werken niet met straffen, dat vinden we niet nodig", zegt Van der Meer. 

Slaan hoeft niet erg te zijn

De verzorgers van de dierentuin in Hannover maken onder meer gebruik van een zweep en stokken met een scherp uiteinde, blijkt uit undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Peta. Volgens de organisatie is de olifantenhuid redelijk dun en kunnen olifanten zelfs een insectenbeet voelen. De beesten zouden door de behandeling in Hannover zeker pijn hebben, zegt Peta.

Van der Meer wil de dierentuin in Hannover niet zomaar veroordelen. "We kennen niet het hele verhaal. We willen graag horen wat er daar precies gebeurt." Het slaan met een stok hoeft niet erg te zijn, zegt hij. "Dat werkt in het dierenrijk anders dan bij mensen. Als een kleine olifant iets fout doet, krijgt hij ook een paar rake tikken van vader of moeder. Maar dit slaan hoeft niet. Het is niet nodig."

Puntige stok

De dierentuin in Hannover ontkent dat zij de olifanten mishandelen. Een woordvoerder vergelijkt het 'begeleiden' van de olifanten door middel van een puntige stok met het aanlijnen van een hond. Volgens de dierentuin dienen de oefeningen niet zomaar ter vermaak van de bezoekers. Het gaat ook om de (medische) verzorging van de beesten. Zoals bijvoorbeeld bij voetverzorging, meldt de dierentuin aan Bild.