Bende van Nijvel: dood en verderf voor een lage buit

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Bende van Nijvel: dood en verderf voor een lage buit
Nieuwe ontwikkelingen Bende van Nijvel

Moorden, overvallen, diefstallen en inbraken. Een spoor van dood en verderf liet de Bende van Nijvel achter: 28 doden en 40 gewonden. Voor een relatief lage buit: omgerekend rond de 150.000 euro. En de daders werden nooit ontmaskerd.

Nijvel is een stad in hartje België, net onder Brussel. De meeste aanslagen van de bende vonden in of rond deze stad plaats, dus daarom gaven de Vlaamse media deze naam aan de criminele organisatie.

De Bende begon begin jaren tachtig. Zeker is dat de bende in maart 1983 een winkel overviel. Bij de eerste twee overvallen was de buit beperkt: een geweer, thee, wijn en champagne. De eerste dode, een agent, viel in september van dat jaar. Het geweld breekt dan pas echt los.

In 1984 opeens stil
In 1984 is het opeens stil. De rust in België lijkt wedergekeerd. Maar in 1985 komt de bende in volle hevigheid terug. De supermarkten van Delhaize, in 1983 ook al een keer overvallen, zijn het belangrijkste doelwit. Bij de laatste overval van de Bende van Nijvel, in november 1985, vielen acht doden.

De politie tastte al die tijd in het donker. Sterker nog: rechercheurs beschuldigden elkaar over en weer van fouten en onzorgvuldigheid. Deze 'Belgische toestanden' leidden tot een reeks van complottheorieën. Zo zou zelfs de overheid zelf achter de bende zitten. 

Motief onduidelijk
Het motief van de bende blijft ook onduidelijk: waren het rechtsextremisten? Waren de bendeleden betrokken bij wapenhandel? Of waren het 'gewone' overvallers? Dat laatste werd niet waarschijnlijk geacht, vanwege de geringe buit die de overvallers bij elkaar kregen. 

Nu er een arrestatie in de zaak is, staat de Bende van Nijvel weer volop in de belangstelling. Sinds afgelopen maart wordt er ook gezocht naar een autowrak en een lijk van een mogelijk lid van de Bende. De tijd dringt ook: in 2015 zijn alle misdaden verjaard. De procureur-generaal, Christian De Valkeneer, heeft vorige maand een verzoek ingediend om die termijn te verlengen tot 2025.