Enorme ijsberg Antarctica afgebroken

Een enorme ijsberg is losgeraakt van het ijsplateau rond de zuidpool en drijft nu naar het noorden. De ijsmassa heeft twee keer de oppervlakte van Luxemburg.
Volgens wetenschappers is het één van de grootste ijsbergen die de afgelopen tientallen jaren zijn waargenomen: 6000 vierkante kilometer. De berg is 175 kilometer lang en op sommige plekken tot 50 kilometer breed. Het duurt mogelijk twee tot drie jaar totdat het ijs is gesmolten.
Stijging zeespiegel
Doordat de ijsberg al dreef voordat hij afbrak van het zogeheten Larsen C-plateau op Antarctica, zal de zeespiegel er niet door stijgen. De ijsplateaus Larsen A en B, die noordelijker op het Antarctische schiereiland lagen, braken af in respectievelijk 1995 en 2002. Dat bracht wel een stijging van de zeespiegel met zich mee, zegt David Vaughan, glacioloog en wetenschappelijk directeur van de British Antarctic Survey.
In de volgende maanden en jaren kan het Larsen C-ijsplateau geleidelijk weer aangroeien, óf juist verder afkalven. Wetenschappers verschillen daarover van mening.
Risico voor de scheepvaart
Het ijs vormt hooguit een risico voor de scheepvaart. Antarctica ligt buiten belangrijke handelsroutes, maar is een cruisebestemming vanuit Zuid-Amerika. Eind 2013 raakte het Russische onderzoeksschip Akademik Sjokalskij vast in het ijs. Het moest door ijsbrekers worden ontzet.
De kloof eind juni. (Foto EPA / ESA)
Meer op rtlnieuws.nl:
Duits schip gaat zich vast varen in ijs voor poolonderzoek