Verdwenen cameraman maakte videoboodschappen vanuit Srebrenica
De val van Srebrenica is vandaag precies 22 jaar geleden. Maar na al die jaren zijn nog steeds niet alle slachtoffers geïdentificeerd. Eén van hen is cameraman Velid Delic. Hij nam tijdens de oorlog videoboodschappen op, die hij verstuurde naar mensen die het land ontvlucht waren.
Beelden die de cameraman maakte, werden gisteren online gezet. "Groeten aan iedereen die ons ziet", zegt een vrouw op camera. Ze kan haar zin niet afmaken en barst in tranen uit. "Ik stuur deze film naar Denemarken en Duitsland, dit gaat de wereld over", zegt de man achter de camera, Velid Delic.
Delic niet teruggevonden
De videobeelden tijdens de belegering van Srebrenica in 1993 en 1994 zijn het enige dat Nermina Lakota nog heeft van haar broer Velid Delic. De tapes zijn later teruggevonden, maar Delic zelf niet.
"Met zijn camera legde hij het dagelijks leven in de belegerde stad vast", vertelt Lakota aan Balkan Insight. Zelf vluchtte ze met haar gezin naar Duitsland. Broer Delic bleef achter in Srebrenica, bij hun ouders. "Hij hield ervan om te filmen. Zo wisten wij ook hoe het met hem en alle andere achterblijvers in Srebrenica was."
Afscheidsvideo's
De video's die Delic maakte zijn onbewust afscheidsvideo's geworden. Op de beelden van Delic spreken mensen in Srebrenica hun hoop uit. De situatie in de stad is uitzichtloos, maar ze willen hun gevluchte geliefden laten weten dat het naar omstandigheden goed met ze gaat.
"Zorg goed voor de kinderen en kom snel terug naar Srebrenica", is één van de in 1994 opgenomen boodschappen in de video. Een andere man laat weten dat hij gezond is. "Ze deden alles om ons gerust te stellen", zegt Lakota. "Maar de meeste mensen op de beelden hebben de oorlog niet overleefd."
De val van Srebrenica
Tijdens de burgeroorlog tussen Bosniërs en Serviërs vluchtten duizenden moslims naar Srebrenica. De stad, omsingeld door Serviërs, werd in 1993 door de VN-Veiligheidsraad aangewezen als 'safe area' voor tienduizenden Bosniërs. Maar de beoogde veiligheid was er in Srebrenica niet.
In 1995 veroverde het Bosnisch-Servische leger de enclave. De burgerbevolking vluchtte naar het hoofdkwartier van Nederlandse VN-soldaten, Dutchbat. Daar werden de moslimmannen door Serviërs gescheiden van vrouwen en kinderen. Duizenden mannen werden afgevoerd en later geëxecuteerd.
Schattingen over het aantal slachtoffers lopen uiteen van 7.500 tot 8.400. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie spreekt van 7.500 vermiste moslims die vrijwel allemaal zijn omgekomen.
Videobeelden belangrijk
Ook Lakota hoorde nooit meer iets van haar broer. "We weten niet wat er met hem is gebeurd. Deze videobeelden zijn ontzettend belangrijk voor ons. Het enige dat we nog hebben."
Haar verhaal staat niet op zichzelf. Net als Lakota weten velen anderen niet wat er gebeurd is met hun man, broer of vader. "Het meest waarschijnlijke scenario is dat Delic, samen met duizenden andere mannen, is gaan lopen om het bloedbad in Srebrenica te ontkomen. Tijdens hun tocht naar de stad Tuzla zijn ze gepakt door Bosnische Serviërs, geëxecuteerd en begraven in massagraven."
Herdenking en begrafenis
De zoektocht naar en identificatie van de stoffelijke overschotten van de vermiste moslimmannen gaat nog altijd door. Dat is belangrijk voor de nabestaanden, want na de vondst begint opnieuw een rouwproces. Ook kan er dan eindelijk een begrafenis plaatsvinden.
Tijdens een herdenkingsdienst vandaag in Potočari (bij Srebrenica) worden zoals elk jaar de stoffelijke overschotten begraven van de slachtoffers die het afgelopen jaar zijn geïdentificeerd. Het zijn dit jaar 71 mannen, maar de resten van Velid Delic zitten hier weer niet bij.
Meer op rtlnieuws.nl:
Hof: Nederlandse Staat moet nabestaanden Srebrenica deels compenseren