Buitenland

Smog Peking bereikt gevaarlijke waarden

Door RTLNieuws.nl··Aangepast:
Smog Peking bereikt gevaarlijke waarden
RTL

In Peking is de luchtverontreiniging zo ernstig geworden dat de autoriteiten de alarmcode 'oranje' hebben afgekondigd, de op een na hoogste alarmcode.

Dat betekent dat allerlei beperkende maatregelen van kracht zijn geworden. Zo geldt voor een deel van het wagenpark van overheidsfunctionarissen een rijverbod en zijn buitenactiviteiten voor scholieren in bepaalde delen van de stad voorlopig tot dinsdag van het rooster gehaald.

Ook moeten 54 fabrieken de uitstoot van milieuverontreinigende stoffen beperken. In ten minste twee fabrieken, waaronder die van de Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai, is de productie zelfs helemaal stilgelegd. Ook zijn op 28 locaties grondwerkzaamheden gestopt waarbij veel stof vrijkwam.

Windstille dagen

In de stad met 20 miljoen inwoners, waar de luchtkwaliteit toch al te wensen over laat, hangt sinds vijf dagen een dichte smog. Uit metingen blijkt dat op een aantal plekken in de stad een veel te hoge concentratie schadelijke stoffen in de lucht hangt die een groot gevaar oplevert voor de gezondheid. De hoge concentratie wordt veroorzaakt doordat Peking windstille dagen doormaakt

.

Ziekenhuizen melden een sterke toename van het aantal patiënten met aandoeningen aan de luchtwegen, waarbij het vooral gaat om ouderen en kinderen. Ook zijn er meer patiënten met hartklachten en problemen met de bloedsomloop. De autoriteiten riepen ouderen, kinderen en zieken al eerder op binnen te blijven.

Om zich te beschermen, kopen inwoners van Peking op grote schaal dure luchtfilters en beschermende mond- en neuskapjes. De grote elektronicaketen Suning meldde negen keer zo veel luchtreinigers te verkopen dan normaal en apothekers rapporteerden een grote vraag naar verschillende modellen mond- en neuskapjes. Ook de verkoop online is sterk gestegen.