Fascinatie voor moordenaar Charles Manson bleef, ondanks gruweldaden
Charles Manson zette in 1969 zijn sekteleden aan tot negen gruwelijke moorden. Hij stierf gisteren in zijn cel op 83-jarige leeftijd een natuurlijke dood. In die bijna 50 jaar groeide de gek Manson uit tot een cultureel fenomeen. Wie was Charles Manson en waar komt die fascinatie voor een gestoorde moordenaar vandaan?
Charles Manson stuurde 48 jaar geleden een groep van zijn volgers die bekendstonden als The Manson Family, naar het huis van de hoogzwangere actrice Sharon Tate, met de opdracht om iedereen in het huis af te slachten. Daar staken en schoten de sekteleden zeven mensen dood, onder wie Tate.
Rassenoorlog
De daders lieten valse aanwijzingen achter, die erop moesten wijzen dat de radicale afro-Amerikaanse Black Panthers de moorden hadden gepleegd. De avond daarna werden twee winkeleigenaren vermoord door de leden van de Manson-family.
Manson hoopte dat de moorden tot een ultieme rassenoorlog zouden leiden, waaruit hij uiteindelijk als leider van Amerika tevoorschijn zou komen.
Video: Charles Manson: een massamoordenaar:
Dat gebeurde niet. In plaats daarvan werden hij en zijn mededaders Susan Atkins, Patricia Krenwinkel, Leslie Van Houten en Charles Watson gearresteerd. In 1971 werden ze veroordeeld tot de doodstraf. Die straffen werden omgezet in levenslang toen de staat Californië alle in de staat opgelegde doodstraffen ongeldig verklaarde.
Jeugd
Toch bleef al die jaren in de gevangenis de fascinatie bestaan voor Manson. Wellicht had zijn levensloop daar iets mee te maken. Manson werd geboren in 1934 in Ohio. Hij had een armoedige jeugd en zijn moeder en oom werden toen hij 5 jaar oud was veroordeeld tot gevangenisstraf voor het plegen van een overval.
Op 13-jarige leeftijd pleegde ook Charles zelf overvallen op casino's en benzinestations. Hij werd verschillende keren veroordeeld tot gevangenisstraf. In 1967 kwam hij vrij na een celstraf van 10 jaar. Het was de 'Summer of Love' van de hippies.
Orgieën en LSD
Manson richtte een commune op in de woestijn waarbij vooral vrouwen zich aansloten. Daar namen ze drugs waaronder LSD en organiseerden orgieën. Hij greep hippie-thema's als vrij liefde, drugsgebruik en het leven in communes aan om zijn eigen ideologie over een rassenoorlog te propageren. Daarvoor gebruikte hij ook het nummer Helter Skelter van de Beatles, een liefdesliedje waarin Manson een voorspelling zag van een rassenoorlog tussen blank en zwart.
Manson, die er met zijn baard en lange haar uitzag als een soort jezusfiguur, indoctrineerde zijn volgelingen. Dat leidde uiteindelijk tot de gruwelijke moorden en zijn veroordeling.
Toch kwamen de afgelopen tientallen jaren vaker gruwelijke moordzaken voor in Amerika, maar toch was daar niet zoveel aandacht voor als voor Manson. Er zijn tientallen films en documentaires over hem gemaakt en tientallen misschien wel honderden boeken over Manson geschreven. Ook in Nederland waagde schrijver A.F.TH. Van der Heijden zich aan een boek waarin Manson een rol speelt, Het Schervengericht.
Charisma
Ook de populaire cultuur krijgt geen genoeg van hem. Hij komt voor in cartoon-series en hardrockers als Guns 'N Roses maakten van Manson een cultheld. Naar schatting kreeg hij tot zijn dood zo'n 60.000 brieven per jaar.
Volgens experts ligt het in het charisma van de psychopaat Manson. Sommige psychopaten zijn 'ongelooflijk charismatisch en overtuigend', zei de Britse hoogleraar Wilson al in 1994 tegen de BBC. Zijn bizarre populariteit hielp hem weinig. Charles Manson vroeg twaalf keer om vervroegde vrijlating, maar stierf zondagavond in gevangenschap.
Meer op rtlnieuws.nl:
Massamoordenaar Charles Manson (83) overleden