NASA: Fonteinen van waterdamp gezien op maan van Jupiter
NASA heeft op Europa, een maan die rond de planeet Jupiter draait, mogelijk sporen van waterdamp aangetroffen. Die zouden zijn veroorzaakt door geisers.
De ruimtevaartorganisatie kwam vandaag met beelden van de Hubble-telescoop naar buiten die de mogelijke vondst kunnen bevestigen. Van het uiterste zuidwesten van de maan zijn foto's gemaakt, waarop het lijkt alsof er fonteinen van waterdamp uit het oppervlakte van Europa spuiten.
Het bericht gaat verder na de tweet.
Hubble have imaged what may be water vapor #plumes erupting off the surface of #Jupiter's moon #Europa! https://t.co/ZAie5D7Eq0 pic.twitter.com/9p8lTTfBiE
— Hubble (@NASA_Hubble) 26 september 2016
Geen dikke laag ijs
Dit is volgens NASA goed nieuws. Het zou namelijk het onderzoek naar de oppervlakte van de maan makkelijker maken, omdat er niet door een kilometers dikke laag ijs geboord hoeft te worden. ''De fonteinen, die tot 200 kilometer hoog spuiten, vormen mogelijk de toegang tot onderzoek onder het maanoppervlak van Europa'', zegt NASA op de website.
De ruimtevaartorganisatie beschouwt Europa, na de aarde, als de meest uitgelezen plek binnen ons zonnestelsel voor eventueel leven.
18 manen rond reuzenplaneet
Rond Jupiter draaien maar liefst 63 grote en kleinere objecten waarvan er 18 als maan erkend zijn. Naast Europa (met een diameter van 3100 kilometer) zijn Io, Ganymedes en Callisto bekende manen.
De planeet Jupiter is de grootste van ons zonnestelsel. De gigant met de opvallende rode vlek, heeft een doorsnee van bijna 143.000 kilometer en is daarmee 1321 keer zo groot als de aarde.