Buitenland

Een onstuimig 'jongetje': dit is wat El Niño doet met ons weer

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL Nieuws GraphicsEen onstuimig 'jongetje': dit is wat El Niño doet met ons weer
RTL

In de 16e eeuw merkte vissers in Peru dat het water van de zee eens in de zoveel tijd ernstig opwarmde. En omdat dat altijd rond kerst gebeurde, noemden ze het fenomeen naar Jezus Christus: het jongetje, El Niño. Klinkt zo lief, maar in werkelijkheid is het natuurverschijnsel bepaald niet onschuldig.

Eens in de drie tot zeven jaar gebeurt het: de grote oceaan warmt op en zorgt dat over de hele wereld het weersysteem in de war raakt. Dat gaat zo:

Er is officieel sprake van een El Niño als het oppervlaktewater van de oceaan tussen 0,5 en 1 graad Celsius opwarmt, en dat gedurende drie maanden lang.

Veel heftiger
Maar de El Niño die zich nu voordoet is veel heftiger dan normaal. Het begon al in 2014 met een zwakke opwarming, maar werd sterker in 2015 en zal ergens dit voorjaar pas ten einde lopen. Bovendien warmt de oceaan meer dan 2 graden Celsius op en dat is zeldzaam - alleen in 1997 kwam dat eerder voor. Dat heeft over de hele wereld invloed op het weer. De aarde warmt toch al op, en in combinatie met El Niño werd 2015 het warmste jaar ooit.

Op dit moment heeft vooral het zuiden en oosten van Afrika te lijden onder die hitte - en met name droogte. De regen blijft uit en langs de hele Afrikaanse oostkust mislukken oogsten en sterft vee. Volgens het Wereld Voedsel Programma van de Verenigde Naties zijn 49 miljoen Afrikanen getroffen door de droogte. En dat heeft het Jongetje grotendeels op zijn geweten.

Bekijk de bijdrage van correspondent Koen de Regt over de gevolgen van El Niño in Oost-Afrika: