Buitenland

'Napalmmeisje' van beroemde foto mogelijk eindelijk zonder pijn

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPA'Napalmmeisje' van beroemde foto mogelijk eindelijk zonder pijn
RTL

"Jarenlang dacht ik dat ik pas in de hemel zonder littekens en pijn zou zijn. Maar nu: hemel op aarde voor mij!" Kim Phuc, die veertig jaar geleden dankzij een foto wereldberoemd werd als 'het napalmmeisje', kan haar geluk niet op.

Als 9-jarig meisje werd Kim Phuc hét symbool van de oorlog in Vietnam. Op de foto, die onder meer de World Press Photo won, is ze naakt te zien. Ze vlucht weg na een napalmaanval. Haar kleren heeft ze van haar lijf gerukt, omdat die in brand stonden. Op de foto is het niet te zien, maar ze zit onder de brandwonden. 

Meer dan veertig jaar later kan ze haar littekens verbergen onder haar kleren, maar heeft Kim nog steeds veel pijn van de aanval in 1972. Dankzij laserbehandelingen kan ze nu mogelijk eindelijk van de pijn afkomen die ze sindsdien heeft. Iets wat ze nooit voor mogelijk had gehouden. 

'Te heet, te heet'
Bij aankomst in Miami voor haar behandeling wordt ze onder meer vergezeld door de fotograaf van persbureau AP die in 1972 de beroemde foto nam: Nick Ut. "Hij is het begin en het eind", zegt Phuc over de fotograaf die ze 'oom Ut' noemt. "Hij maakte de foto en is ook bij deze reis, een nieuw hoofdstuk."

De fotograaf, die nu 65 is, herinnert zich het moment nog goed dat hij het meisje zag. "Te heet, te heet", schreeuwde ze in het Vietnamees. Ze was er slecht aan toe. Het verbrande vel hing aan haar lichaam. Hij legde haar in het busje van AP, terwijl ze zei: "Ik denk dat ik doodga, te heet, te heet, ik ga dood." 

Thumbnail


Kim Phuc bij de wereldberoemde foto waar ze zelf op staat. (Foto EPA)

Gehandicapt
Ut bracht het meisje naar het ziekenhuis in Saigon, voordat hij zijn foto's afleverde. Dertig procent van haar lichaam bleek verbrand. Het is een wonder dat ze het overleefde; in die tijd stierven de meeste mensen al bij brandwonden op tien procent van het lichaam. 

Kim Phuc: "Als klein meisje vond ik het heerlijk om als aap in bomen te klimmen. Sinds de aanval heb ik nooit meer in een boom geklommen. Pianospelen zou ik dolgraag doen, maar kan ik niet. Zelfs een tas over de linkerschouder dragen is onmogelijk. Het was moeilijk. Ik was zwaar gehandicapt."

'Zo blij'
De behandeling die ze nu krijgt, wordt gedaan door een dermatoloog die met de methode al jaren patiënten met brandwonden behandelt. Per laserbehandeling kost dat zo'n 2000 euro, maar die krijgt ze gratis. De dermatoloog verwacht dat ze de komende negen maanden nog zo'n zeven behandelingen nodig heeft.

Het kan Kim niks schelen: "Al duurt het jaren. Ik ben heel erg blij en dankbaar."

Meer op rtlnieuws.nl: 
Elke ramp of oorlog heeft zijn eigen gezicht

Laatste video's van RTL Nieuws

Groene banaan nieuw in het schap tegen verspilling
Onrijp

Groene banaan nieuw in het schap tegen verspilling