Dit zijn de rijkste tech-ondernemers van Nederland
Als je in de tech zit kun je veel geld verdienen. Zo heeft Jitse Groen van Takeaway.com nu 380 miljoen euro, terwijl Pieter van der Does van Adyen volgens de Quote 500 een vermogen van circa 150 miljoen heeft.
Nu hebben de rijkste Nederlanders hun geld nog verdiend met zaken als uitzenden (Randstad-oprichter Goldschmeding), bouw (Dik Wessels), entertainment (John de Mol) of auto-import (Wijnand Pon). Maar de techmiljonairs rukken op.
Pieter van der Does van Adyen
Zo is Pieter van der Does volgens Quote 150 miljoen euro waard. Daarmee staat op op plaats 146 in de lijst. Hij heeft een belang van 6 procent in Adyen, dat is de enige Nederlandse 'eenhoorn', techbedrijven met een waardering van meer dan een miljard dollar. Adyen ontwikkelt technologie voor mobiele betalingen online en in winkels. Of je nu in een webshop of een stenen winkel met Visa, Mastercard of een van de 250 andere betaalmethoden betaalt: het systeem achter de betalingen is van de Amsterdamse onderneming.
Vorig jaar verwerkte Adyen voor 50 miljard dollar aan transacties.
Van der Does richtte eerder al met Arnout Schuijff (waarmee hij ook Adyen oprichtte) Bibit op. Dit bedrijf is ook actief in internationale betalingen. In 2004 werd het verkocht aan Royal Bank of Scotland. Twee jaar later begonnen ze met Adyen. Schuijff staat op nummer 358 in de Quote-lijst, met een geschat vermogen van 73 miljoen euro.
Jitse Groen van Takeaway.com
Een andere hoogvlieger is Jitse Groen, van Takeaway.com. Zijn bedrijf, moeder van onder meer Thuisbezorgd.nl, ging in september naar de beurs. Het is rond de 1 miljard euro waard. Het belang van Groen taxeert Quote op 380 miljoen euro, goed voor een 47e plek in in de Quote-500.
Ook met het product van Groens Takeaway.com zullen veel Nederlanders vaak in aanraking komen, als je eten besteld dat bij je wordt thuisbezorgd. Aanvankelijk zag Groen ondernemen helemaal niet zitten, hij vond het maar onzin, maar inmiddels hij is de absolute nummer één in Nederland.
Op de grote Duitse markt wordt een strijd gevoerd met concurrent Lieferando. Volgens Groen is er maar ruimte voor één winnaar, die de markt naar zich toe zal trekken. Een deel van de opbrengst van de beursgang wordt dan ook in Duitsland gestoken.
Groen zelf is optimistisch en denkt dat Takeaway.com binnen drie jaar winstgevend is.
Pieter Zwart van Coolblue
Nog een bekende Nederlandse techmiljonair is Pieter Zwart, de grote man achter Coolblue, de online elektronica-webshop. Dit voorjaar was Zwart nog de nummer één in de Quotelijst van miljonairs onder de 40. Zijn vermogen wordt geschat op 165 miljoen euro, in de algehele Quotelijst stat hij daarmee op de 135e plek. Een paar weken terug werd Zwart nog Entrepreneur of the Year.
Coolblue is nog niet verhandelbaar op de beurs. Vorig jaar kwam Coolblue met een publiciteitsstunt. Het bedrijf zou worden gekocht door een buitenlandse partij, maar dat bleek om Sinterklaas te gaan.
Jan van Kuijk van Flow Traders
Jan van Kuijk, mede-oprichter van Flow Traders, heeft volgens Quote 350 miljoen euro en staat daarmee op de 55e plek in de Quote-500-lijst. Samen met Ronald van der Geest (325e) en Roger Hodonius (57e) begon hij in 2004 Flow Traders, nadat ze daarvoor al de nodige ervaring hadden opgedaan in de beurswereld.
Flow Traders is een minder bekend bedrijf: een handelshuis in onder meer aandelen en opties. Het wordt ook wel een flitshandel genoemd: veel transacties die in milliseconden worden geplaatst op basis van algoritmes. Per transactie is de winst niet hoog, maar omdat er veel transacties zijn wordt er bij elkaar veel verdiend.
Flow Traders ging vorig jaar naar de Amsterdamse beurs, maar de koers van het midkapfonds is sindsdien met ruim 20 procent gedaald.
Kees Koolen van Booking.com
Met een geschat vermogen van 120 miljoen euro staat Koolen, die grootaandeelhouder was van Booking.com, op de 188e plek in de Quote-lijst. Volens Quote heeft Koolen nu een investeringsfonds, dat geld heeft zitten in onder meer een enorm melkveebedrijf in Brazilië.