Economie

Onrust in supermarktland: is Ahold een overnamekandidaat?

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANPOnrust in supermarktland: is Ahold een overnamekandidaat?
RTL

Amazons overnamebod op Whole Foods van 13,7 miljard dollar heeft supermarkten in de VS flink opgeschud. De koersen van de meeste ketens staan nu een stuk lager. Dat geldt ook voor 'onze' Ahold, dat groot is in de VS. Is Ahold ook een lekker hapje?

Een groeiend aantal klanten bestelt zijn pindakaas en wasmiddel via internet en laat het vervolgens thuisbezorgen. Toch gaat het bij online boodschappen nog altijd om relatief kleine bedragen: verreweg de meeste spullen worden nog gewoon in stenen winkels gekocht.

Met de zet van afgelopen vrijdag heeft Amazon mogelijk een begin gemaakt om de markt voor levensmiddelen net zo op zijn kop te zetten als het eerder deed met het bestellen via internet van andere producten. Dat zou een bedreiging kunnen zijn voor onder meer Ahold. Maar misschien zullen supermarkten hun krachten willen bundelen om het op te nemen tegen Amazon.

'Nog druk met Delhaize'

Joost van Beek van Theodoor Gilissen denkt dat Ahold nog druk bezig is met het verwerken van de overname van Delhaize om daarmee voordelen op het gebied van onder meer logistiek te behalen. Het bestuur van Ahold staat volgens hem dan ook niet open voor een overname.

Een vijandige overname, de andere mogelijkheid, wordt tot eind volgend jaar lastig gemaakt door een beschermingsconstructie. Verder wordt nu door de politiek gesproken over een jaar bedenktijd bij vijandige overnames en een overnemer gaat niet zo lang wachten, denkt Van Beek.

'Amazon geen interesse'

Van Beek denkt niet dat Amazon interesse heeft om de Amerikaanse winkelketens van Ahold over te nemen. Volgens hem kan Amazon nog wel locaties gebruiken voor de distributie van levensmiddelen, maar heeft Ahold veel meer winkels dan de internetretailer nodig heeft. Bovendien heeft Amazon met Whole Foods een leverancier van duurdere voeding gekocht, en denkt Van Beek niet dat het bedrijf behoefte heeft aan gewone supermarkten met veel goedkopere producten.

Het duurt nog wel een tijdje voordat je het bezorgen van levensmiddelen die online zijn besteld winstgevend kunt maken, zegt Van Beek. Een wasmachine kun je 50 kilometer vervoeren, maar bij levensmiddelen wegen de kosten dan niet tegen de opbrengsten op, aldus Van Beek.

'Splitsing Ahold is logisch'

Maar Joost de Rijk van Kempen denkt wél dat Ahold open staat voor een goed bod. De beschermingsconstructie die nu nog van kracht is, is juist gericht op een vijandige overname en die doet dan dus niet ter zake. De Rijk denkt dat het eerder om een splitsing zal gaan van Ahold Delhaize, daar wordt al veel langer op gespeculeerd. De synergievoordelen tussen de Amerikaanse en Europese activiteiten zijn immers vrij marginaal, zegt De Rijk.

Het zou volgens hem logischer zijn als de Amerikaanse supermarkten aansluiting zouden vinden bij een andere onderneming in de VS, bijvoorbeeld Kroger. Zo’n combinatie zal het beter kunnen opnemen tegen Amazon, Walmart en discounters als Aldi en Lidl, denkt De Rijk. Ook al zou de overheid wat te zeggen krijgen bij overnames van Nederlandse concerns door buitenlandse partijen, de verkoop van alleen de Amerikaanse activiteiten zal niet zo gevoelig liggen, zegt hij.

Beleggers nog terughoudend

De koers van Ahold is nog niet hersteld van de koersval van de afgelopen dagen. Dit jaar verloor het aandeel per saldo al 18 procent van zijn waarde.

Lees meer over
Ahold DelhaizeWhole FoodEconomieE-commerceSupermarktVerenigde Staten