Economie

EU betaalt nog tonnen aan oud-commissarissen

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© EPAEU betaalt nog tonnen aan oud-commissarissen
RTL

Ze zijn al twee jaar geen Eurocommissaris meer en de meeste van hen hebben ook al weer een goede baan. Toch krijgen zestien commissarissen uit de Commissie van Barroso nog steeds betaald uit Brussel.

De zestien maken gebruik van een zogenaamde 'overgangstoelage', waar ze maximaal drie jaar na het verlaten van de Commissie recht op hebben. Onder meer de Belgische politicus Karel de Gucht, inmiddels werkzaam als toezichthouder van metaalgigant ArcelorMittal en telecommaatschappij Proximus, krijgt nog doorbetaald, blijkt uit een lijst die de Duitse krant Die Zeit met een rechtszaak boven water kreeg

Ook de Deense politica Connie Hedegaard krijgt nog doorbetaald, terwijl ze al werkt voor de Deense multinational Danfoss. Ook is ze lid van een adviesorgaan dat Volkswagen adviseert op het gebied van duurzaamheid. Verder opmerkelijk: Dacian Cioloș, de huidige premier van Roemenië, laat zijn loon als regeringsleider ook aanvullen vanuit Brussel. 

Het waren vijf fantastische maanden

Misschien nog wel opzienbarender: de Italiaan Ferdinando Nelli Feroci en de Pool Jacek Dominik waren slechts vijf maanden commissaris, maar krijgen ook een maandelijkse aanvulling op hun inkomen. 

De regeling uit 1967 is bedoeld om er voor te zorgen dat commissarissen als ze bijna aan het eind van hun termijn zijn niet alvast op zoek gaan naar een nieuwe baan, waardoor hun werkzaamheden beïnvloed zouden kunnen worden. Om dat te voorkomen krijgen ze tussen de 40 en 65 procent van hun commissiesalaris, het percentage is afhankelijk van de tijd dat ze commissaris waren. Ook als zij werk vinden, houden zij recht op de toelage. Die mag opgeteld bij het salaris niet hoger zijn dan wat ze als commissaris verdienden. 

Afspraken aangescherpt

Een commissaris krijgt ruim 20.000 euro per maand, een vice-president ruim 23.000, de EU-buitenlandcoördinator ruim 24.000 euro en de president ruim 25.500. Een snelle rekensom leert dat de commissarissen dus jaarlijks nog minstens 96.000 euro overgemaakt zouden kunnen krijgen en maximaal 156.000 euro. De Commissie rekent uit waar oud-commissarissen recht op hebben, op basis van informatie die zij zelf moeten aanleveren. 

Sinds eind februari van dit jaar is de periode dat oud-commissarissen aanspraak kunnen maken over de 'overgangstoelage' verkort naar twee jaar. Daarnaast kunnen oud-commissarissen pas als ze minstens zes maanden in functie zijn aanspraak maken op de overgangsregeling. Ook als ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt of parlementariër worden, hebben zij geen recht op de regeling. 

De loopbaan van oud-commissarissen ligt vaker onder vuur. Zo werd de overstap van voorzitter Barroso (die overigens geen gebruik maakte van de overgangstoelage) naar zakenbank Goldman Sachs fel bekritiseerd. En dat Neelie Kroes (Mededinging) exact op het moment dat zogenoemde 'afkoelingsperiode' afliep in dienst trad van Uber zorgde ook voor gefronste wenkbrouwen. 

Lees meer over
Neelie KroesEuropese Commissie