Veel beursfondsen zijn eigenlijk familiebedrijven
Er zijn heel wat grote ondernemingen die aan de beurs genoteerd zijn, maar waar de familie het eigenlijk voor het zeggen heeft. Dat geldt zelfs voor grote jongens als BMW en Volkswagen, met meer dan 100 miljard of zelfs 200 miljard euro omzet.
Wal Mart, Arcelor Mittal, Nike, maar ook Heineken en Randstad. Het zijn grote concerns, compleet met beursnotering. Maar een flink deel van de aandelen is in handen van een familie. Soms hebben ze de meerderheid (van het stemrecht), zoals bij Wal Mart of Heineken.
Maar ook met een flink minderheidsbelang heb je al vlug een aardige vinger in de pap. Zo heeft oprichter Frits Goldschmeding van Randstad ruim 30 procent van de aandelen. Maar omdat niet altijd iedereen op de aandeelhoudersvergadering is en je meestal wel iemand meekrijgt heb je al snel de meerderheid als er wordt gestemd.
Familiebedrijven: derde economie ter wereld
Familiebedrijven hebben wereldwijd bij elkaar een omzet van 7,8 biljoen dollar. Dat is bijna net zoveel als de hele economie van Japan en Duitsland samen. Als alle familiebedrijven samen een land zouden zijn, dan zouden ze op de VS en China na de grootste economie ter wereld zijn.
De 500 grootste familie-ondernemingen ter wereld hebben in totaal bijna 25 miljoen werknemers. Dat zijn net zoveel mensen als er in Nederland en Zweden samen wonen.
Wal Mart: 2,2 miljoen werknemers
De Zwitserse Universiteit van Sankt Gallen maakte een lijst van de grootste familiebedrijven. Er zijn grote ondernemingen die helemaal in handen van de familie zijn, zoals de Duitse discounter Aldi, Ikea of Mars. Ze geven vaak zo min mogelijk informatie aan de buitenwereld.
Maar veel grote familieconcerns zijn aan de beurs genoteerd. Dat geldt zelfs voor de grootste vijf op de lijst. Helemaal bovenaan staat Wal Mart, met een omzet van 486 miljard dollar het allergrootste bedrijf ter wereld. Het heeft maar liefst 2,2 miljoen werknemers. De familie Walton heeft iets meer dan de helft van de aandelen in deze keten van hypermarkten.
Autoconcerns
Volkswagen en Porsche zijn twee andere, bekende ondernemingen die op de beurs staan, maar wel in meerderheid in handen zijn van families Piëch en Porsche.
Frappant genoeg geldt ook voor twee andere autoconcerns dat ze én beursgenoteerd zijn én dat de familie er de lakens uitdeelt. In Ford Motor heeft de familie Ford 40 procent van het stemrecht en de Agnelli's hebben 53 procent in Exor, een van de grootaandeelhouders van Fiat Chrysler.
Heineken
Het bekendste voorbeeld van beursgenoteerd én familiebedrijf in Nederland is Heineken. Het concern is één van de grootste bierbrouwers ter wereld, met een afzet van 91 miljoen hectoliter bier (9,1 miljard liter) en een omzet in 2016 van 20,8 miljard euro.
Charlene de Carvalho Heineken, dochter van Freddy, heeft het via een getrapte constructie voor het zeggen binnen Heineken. Charlene heeft 88,7 procent in investeringsvehikel L'Arche Green. Dat bezat begin dit jaar 51,7 procent in de beursgenoteerde houdstermaatschappij Heineken Holding. En die bezit net iets meer dan 50 procent van bierproducent Heineken.
Sligro en Hunter Douglas
Maar ook kleinere Nederlandse beursbedrijven hebben toch nog het karakter van een familiebedrijf. Sligro, bijvoorbeeld. De topman is Koen Slippens, en verschillende leden van de familie hebben nog aandelen.
Zo heeft N.J. Slippens volgens de laatste melding 2,6 procent, A.J.L. Slippens heeft ruim 4 procent en J.J.A. Slippens heeft volgens de laatste melding bijna 10 procent. Daarmee heeft de familie een flinke vinger in de pap bij Sligro.
Bijzonder is Hunter Douglas, het bedrijf achter Luxaflex. Hier heeft topman Ralph Sonnenberg 83 procent van de aandelen. Het bedrijf zit officieel op Curacao.