Economie

Mega-naheffing voor Apple, 13 miljard euro belasting terugbetalen

Door Matthias Pauw··Aangepast:
Mega-naheffing voor Apple, 13 miljard euro belasting terugbetalen
RTL

Apple moet een recordbedrag van maximaal 13 miljard euro plus rente aan niet-betaalde belastingen in Ierland alsnog aftikken. De Europese Commissie vindt de belastingdeal die het bedrijf heeft gesloten met de Ierse overheid niet door de beugel kunnen.

Apple sluist al tientallen jaren een groot deel van de winst naar Ierse dochterondernemingen die vrijwel alleen op papier bestaan. Over die winst betalen ze op deze manier amper belasting, en de Ierse fiscus vond dat prima.

Staatssteun

De Europese Commissie ziet dat heel anders. Volgens Eurocommissaris van Mededinging Vestager zijn de belastingafspraken een verkapte vorm van ongeoorloofde staatssteun. Ierland behandelt namelijk niet alle bedrijven op dezelfde manier: door de extreem gunstige deal die Apple met de Ierse belastingdienst wist te sluiten droeg het bedrijf in 2014 zelfs maar 0,005 procent af in Ierland.

De strategie van Apple om belastingen te ontwijken maakt gebruik van de verschillen tussen Amerikaanse en Ierse wetgeving.

Ierse constructie

Bijna alle winst die Apple buiten de VS maakt, wordt bij Ierse brievenbusondernemingen in de boeken gezet. Die bedrijven zijn officieel nergens belastingplichtig: niet in de VS en niet in Ierland. Het techbedrijf maakte hier jaren slim gebruik van.

Dat komt omdat Apple met de Ieren heeft afgesproken dat de winst die geboekt wordt door de bedrijven die niet echt in Ierland is gemaakt (vrijwel alle winst), daar ook niet belast hoeft te worden. Het resultaat: Apple betaalt nergens belasting over die winst.

Ieren in beroep

Als je denkt dat de Ieren alvast de slingers ophangen, dan zit je ernaast. Ierland gaat namelijk in beroep tegen de beslissing. Volgens hen heeft het land geen verboden staatssteun gegeven aan Apple, en is er geen sprake van een ongelijke behandeling ten opzichte van andere bedrijven. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ook Apple gaat in beroep, zo zegt Tim Cook in een open brief. De ceo van Apple ontkent dat het een belastingdeal met Ierland heeft gesloten: "Deze bewering is niet gebaseerd op feiten en is ook niet juridisch gestaafd. Apple heeft nooit om een speciale belastingdeal gevraagd en heeft die ook nooit gekregen."

"We bevinden ons nu in de ongebruikelijke situatie dat ons wordt opgedragen met terugwerkende kracht extra belasting te betalen aan een overheid die zegt dat we haar niet meer verschuldigd zijn dan we al hebben betaald."

Ze kunnen het lijden

Voor Apple is de schade trouwens nog wel te overzien. Het bedrijf heeft 18,2 miljard dollar (16,3 miljard euro) handje-contantje liggen en een totale reserveberg van ruim 230 miljard dollar.

Bovendien boekte de techgigant vorig jaar een nettowinst van ruim 53 miljard dollar. De nood is, met andere woorden, niet echt aan de man. Beleggers denken daar voorlopig hetzelfde over. In de voorbeurshandel daalde het aandeel een kleine 2 procent.

Ruzie met de Amerikanen

De Europese Commissie haalt met het besluit van vandaag waarschijnlijk de woede van de Amerikaanse overheid op de hals. De fiscus in de VS waarschuwde eerder al dat een dergelijk besluit gevolgen kan hebben voor internationale belastingafspraken. 

Het idee daarachter is dat de geldberg die Apple (en andere Amerikaanse bedrijven) overzees opbouwen, uiteindelijk wel weer terecht komt in de Amerikaanse economie. Als dit bedrag kleiner wordt door een naheffing, lijden de Amerikanen daaronder.

Ook Nederland op de vingers getikt

Eerder dit jaar tikte de Europese Commissie ook Nederland en Starbucks al hard op de vingers. De Amerikaanse koffieketen betaalde in ons land veel te weinig belasting over royalties die het hierheen sluisde.

Staatssecretaris Wiebes reageert zuinig op het nieuws. "Met de Europese Commissie vindt Nederland dat staatssteun moet worden aangepakt", laat hij weten. "De impact ervan op de Starbucks-zaak of andere belastingontduiking via Nederland, laat hij in het midden. "Dit specifieke staatssteunbesluit is een zaak tussen de Europese Commissie en Ierland."

Recordheffing

In vergelijking met de 'boete' voor Apple viel de Starbucks-zaak overigens in het niet: de koffieketen betaalde uiteindelijk een kleine 26 miljoen euro aan belastingen terug aan Nederland. 

Sterker nog: geen enkele straf die de Europese Commissie ooit heeft opgelegd voor ongeoorloofde staatssteun, komt zelfs maar in de buurt van het bedrag dat Apple moet terugbetalen. De hoogste boete tot nu toe stond op 1,37 miljard euro voor het Franse bedrijf elektriciteitsbedrijf EDF.

Lees meer over
AppleEuropese CommissieBelastingontwijkingIerland