Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners
Op de beurs gaat het lekker en op je spaarrekening krijg je bijna geen rente. Dan lijkt de stap naar beleggen snel gezet. Maar ja, hoe pak je dat aan?
Je kunt beleggen net zo moeilijk maken als je zelf wilt. Natuurlijk kun je je meteen storten op ingewikkelde (en riskantere) producten als futures, turbo's en CDC's. Maar je kunt ook simpeler beginnen. Als je aan het begin van je leven als belegger staat, dan hebben we een paar tips voor je:
1. Beleg alleen met geld dat je niet meteen nodig hebt
Net zoals in het echte leven kan het met je belegging anders lopen dan je had gedacht. Misschien heb je je geld volgende maand of over een jaar nodig om een nieuwe wasmachine te kopen of om op vakantie te gaan. Als je al je reserves belegt, dan loop je de kans voortaan de was met de hand te moeten doen of in je eigen tuin te moeten kamperen.
2. Beleg voor de lange termijn
Omdat je altijd met tegenvallers te maken kunt krijgen, moet je tijd hebben om deze goed te maken. Hoe korter de termijn, hoe kleiner de kans dat dit ook lukt. Dat betekent dat je als je beleggingshorizon maar vrij kort is, je maar beperkt in aandelen moet zitten.
Als je langer vooruitkijkt, dan kun je ook een groter deel van je geld in risicovollere beleggingen, zoals aandelen, stoppen.
3. Spreid je beleggingen
Als je al je geld in maar één belegging stopt, dan ben je wel heel afhankelijk van het wel en wee daarvan. Misschien heb je inderdaad net dat ene fantastische aandeel te pakken dat het beter doet dan alle andere. Maar ook al heb je je research prima voor elkaar, er kan altijd iets gebeuren dat je niet had kunnen voorzien.
Bijvoorbeeld het sjoemeldieselschandaal van Volkswagen, of een technologische uitvinding die de markt op zijn kop zet (zoals de iPhone) of wetgeving die verandert. En dat kan enorme invloed hebben op de koers van je belegging. Kijk maar eens wat de koers van Volkswagen deed na de onthulling van sjoemelgate.
4. Let goed op de kosten die je maakt
Elke keer dat je koopt of verkoopt kost dat geld. Die euro's kun je dus niet beleggen en je mist al die jaren dat je belegt ook nog eens het rendement op die euro's die je niet kon beleggen. De kosten per bank of 'broker' kunnen soms flink verschillen, let daar op. Naast aan- en verkoopkosten heb je te maken met onder meer bewaarloon.
Het gemiddelde rendement op aandelen lag tussen 1900 en 2014 op 5 procent. Als je dan bij de ene bank 1 procent meer kosten betaalt dan bij de andere (elk jaar weer), dan tikt dat flink aan.
5. Steek je geld alleen in wat je begrijpt
Warren Buffett, één van de rijkste personen ter wereld, is daar een groot voorstander van. Zo meed hij lange tijd techaandelen. Dat kostte hem aanvankelijk rendement, maar toen in het jaar 2000 de internet-zeepbel barstte viel dat in zijn voordeel uit.
Buffett begrijpt wel wat Coca-Cola doet, hij kocht al in 1988 voor 1 miljard dollar aandelen in het concern. Dat heeft hem geen windeieren gelegd, blijkt uit deze grafiek.
6. Vertrouw niemand op zijn blauwe ogen
Als je wordt benaderd met een fantastisch beleggingvoorstel dat te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Zo waarschuwt toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregeld voor dubieuze verkopers.
7. Beleg elke maand een bepaald bedrag
"Ik weet niet of het nu het ultieme moment is om te beginnen met in aandelen beleggen", zegt Corné van Zeijl van Actiam, "maar als je elke maand wat geld belegt in een beleggingsfonds, dan maakt het niet zoveel uit".
"Begin nu maar, dan heb je meteen de belangrijkste stap gezet. Ongetwijfeld komt er eens een correctie en dan vraag je je af waarom je bent begonnen, maar als je toch elke maand geld in de beurs steekt, dan koop je daardoor dus tegen lagere koersen", zegt Van Zeijl.
Tot slot: bedenk dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.
Wil je nog meer weten over de beurs? Kijk dan naar Beurs Inside, elke maandag live te zien om 20.00 uur - of later terugkijken.