Economie

Nederlandse ondernemers in Davos: 'Het is één grote wandelgang'

Door Maaike Homan··Aangepast:
© AFPNederlandse ondernemers in Davos: 'Het is één grote wandelgang'
RTL

In het Zwitserse Davos komen wereldleiders, bankiers en topondernemers weer bijeen voor het jaarlijkse globaliseringsfeestje. Ook kleinere Nederlandse bedrijven zijn uitgenodigd. "Iedereen praat met elkaar en is in elkaar geïnteresseerd."

Femke Bartels, managing director bij opleidingsinstituut THNK ​School of Creative Leadership, aarzelde niet toen zij de uitnodiging binnenkreeg voor de bijeenkomst van het World Economic Forum, dat vandaag begint in de Zwitserse plaats Davos.

"Voor bedrijven en overheden geldt dat veel beslissingen worden genomen in de wandelgangen. Davos is één grote wandelgang." En daar wil je dus bij zijn, zegt zij.

Dicht bij wereldleiders

Het is haar eerste keer, de tweede keer voor het bedrijf. "Ik kijk er enorm naar uit. Ik ga naar diverse bijeenkomsten over duurzaamheid en vrouw en leiderschap. Wist je dat maar 21 procent van de deelnemers vrouw is? En dat er maar 8 Nederlandse vrouwen zijn, 13 procent van de hele Nederlandse delegatie?"

Haar programma zit voor de komende vier dagen al bomvol. Bartels zal de openingsspeech van de Indiase premier Modi bijwonen en naar de speech van de Amerikaanse president Trump gaan, die vrijdag toch nog de bijeenkomst afsluit. Thema van dit jaar is 'het bouwen van een gezamenlijke toekomst in een versplinterde wereld'. 

"Ik ben vooral benieuwd naar hun entourage en of je überhaupt dicht in de buurt kan komen van al die wereldleiders die komen."

Miniatuurvoorbeeld


Femke Bartels van THNK.

Netwerken in de shuttlebus

Selma Seddik, mede-oprichter van InStock dat voedselverspilling in restaurants tegengaat, is dit keer alleen kort in Davos. Haar sociale onderneming is genomineerd voor een award. Twee jaar geleden was ze er wel alle dagen bij toen ze onderdeel uitmaakte van Global Shapers, de jongerengroep van het WEF. 

"Je gaat van bijeenkomst naar bijeenkomst op het congresterrein, vaak per shuttlebus. Iedereen praat met elkaar en is in elkaar geïnteresseerd", vertelt zij. Twee jaar geleden heeft ze zoveel mogelijke bijeenkomsten bijgewoond die over voedsel gingen.

"Ik heb koningin Máxima ontmoet en zat tijdens een bijeenkomst ook naast de directeur van de Rabobank." Mensen waar je, zo vertelt ze vanuit een ondergesneeuwd Davos, normaal gesproken niet zo dicht bij komt.

Inspiratie en contacten

Davos levert, zo zeggen Seddik en Bartels, vooral inspiratie en contacten op. Seddik: "Iedereen die er toe doet is op één plek. Ik keek mijn ogen uit." Contact wordt gelegd via een speciale app, waarop ook staat wat er wanneer gebeurt.

"Via de app kun je met alle deelnemers chatten", zegt Bartels. Ze is al zo vaak benaderd dat ze bij wijze van spreken 'vier dagen lang naar koffie-afspraken kan'. 

Miniatuurvoorbeeld


Selma Seddik van InStock.

Clubhuis

Veel landen organiseren ook een avond in hun eigen 'clubhuis'. Haring met Oranjebitter? Bartels: "Ik heb geen idee hoe het er uit ziet maar ik ga wel even kijken." Seddik vertelt dat ook bedrijven vaak een eigen ruimte hebben. "Dan kun je even een drankje doen bij Facebook."

Is het dan niet een enorm ons-kent-ons feestje? "Je komt veel sneller met mensen in contact die je normaal niet zo snel tegenkomt. Deels is het ook je netwerk onderhouden", zegt Bartels. "Wij werken bijvoorbeeld samen met Booking en het Rode Kruis en die mensen zal ik komende week ook zien."

Ze kijkt ook uit naar de privé-evenementen waarvoor ze uitgenodigd is. "Dan ga je bijvoorbeeld met allemaal leiders op het gebied van duurzaamheid net wat dieper in gesprek dan tijdens centrale sessies."

'Nederland op de kaart zetten'

Veel échte deals worden er trouwens niet gesloten op de bijeenkomst in het Zwitserse bergdorpje. Doel is vooral om in zo kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk mensen te ontmoeten. Zo legde een woordvoerster van premier Rutte vorig jaar aan RTL Z uit dat alle afspraken vooraf worden gemaakt, ingepland en voorbereid.

"Wel zijn er zijn korte, spontane ontmoetingen in de wandelgangen", vertelde zij. "Rutte gaat daarheen om Nederland op de kaart te zetten, het World Economic Forum heeft een hele hoop relaties opgeleverd op politiek en economisch vlak." 

DSM-topman Feike Sijbesma is het hier mee eens. Tegen het FD zei hij: "Het klimaatakkoord van Parijs was niet tot stand gekomen zonder de gesprekken hier in Davos. Dit evenement werkt toch een beetje als het synchroniseren van het denken van de aanwezigen."

Het World Economic Forum werd in 1971 bedacht door hoogleraar en zakenman Klaus Schwab. Hij wilde bedrijven en regeringen een internationaal platform geven om zo 'de wereld te verbeteren'. Elke jaar ontvangen zo'n 2500 politieke wereldleiders, ceo's, non-gouvernementele organisaties, kunstenaars, investeerders en academici een uitnodiging.

Lees meer over
EconomiePolitiek