DSM 'doet' Davos al jaren: 'Zo ontmoet je mensen buiten je netwerk'
Een deel van de Nederlandse ondernemers en politici beleeft hun eerste ‘Davos’. Anderen gaan al ruim tien jaar naar het World Economic Forum, zoals chemiebedrijf DSM. Over vrouwen, het nut van Davos en speeddaten met kunstenaars en tech-pioniers.
Herman Betten, communicatie-directeur bij het bedrijf, neemt voor de achtste keer deel aan het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Zijn baas, bestuursvoorzitter Feike Sijbesma, gaat 'al zeker tien jaar'.
De voorbereidingen voor het jaarlijkse feestje voor de wereldwijde crème de la crème uit het bedrijfsleven en de politiek beginnen voor DSM al in oktober. "De agenda staat voor negentig procent vast, alle afspraken dus van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Iedereen weet al wie hij wil spreken."
Lidmaatschap van 500.000 euro
DSM is één van de honderd zogeheten strategic partners van het WEF. Dit is alleen voorbehouden, zo zegt het WEF zelf, aan bedrijven die een hele track record hebben aan goede gedragscodes en de waarde van het WEF (het verbeteren van de wereld) onderstrepen.
Overigens hangt aan deze 'eer' wel een prijskaartje van ruim 500.000 euro lidmaatschap per jaar. Voor dat geld mag DSM vijf mensen naar Davos sturen, met dit jaar als enige eis 'dat daar minimaal één vrouw bij moest zitten'.
De leden brengen bij elkaar genoeg op om andere niet te laten betalen. Kunstenaars, staatshoofden, ministers en ngp's betalen allemaal niet.
Vrouwen in de minderheid
Betten verbaast zich, net als sommige andere deelnemers, ook over het lage percentage (21 procent) vrouwen op de bijeenkomst. Hij juicht het dan ook toe dat alle bijeenkomsten worden voorgezeten door enkel vrouwelijke vertegenwoordigers.
Het bedrijf praat de komende dagen met klanten, leveranciers en partners. Zijn dat niet net de mensen die je normaal ook wel tegenkomt? "Je praat hier niet over contracten en prijzen. Doordat je in een andere omgeving zit, gaan gesprekken veel meer over waar staan we met duurzame energie of het klimaat en wat kunnen we nu samen doen om dit te verbeteren."
Speeddaten en bilateraaltjes
Hoewel het WEF elk jaar een ander thema kiest (dit jaar is dat 'het bouwen van een gezamenlijke toekomst in een versplinterde wereld') gaan gesprekken volgens Betten al jaren over hetzelfde: de toestand in de wereld, klimaatverandering en ongelijkheid.
Wat DSM concreet voor afspraken maakt, is lastig zeggen volgens hem. "Het zijn ook geen urenlange bilateraaltjes die worden gevoerd. Je spreekt mensen hooguit een kwartier, half uur." Dat netwerken via een soort speeddaten gaat volgens hem heel efficiënt. "Dat gaat echt van: 'Wie ben je, wat doe je en wat kunnen we samen betekenen voor...'."
De 'gebalanceerde' groep mensen onderscheidt het WEF volgens Betten van andere netwerkevenementen en borrels. Naast bedrijven worden politici uitgenodigd, maar ook kunstenaars (vorig jaar was Daan Roosegaarde erbij), academici en acteurs.
'Synchroniseren'
Betten: "Interessant zijn ook alle tech-pioniers die komen, mensen waarmee je normaal gesproken niet zo snel mee in aanraking komt en niet in je netwerk zitten. De Franse president Emmanuel Macron was er ooit als Young Global Leader."
Hij vervolgt: "Het is gewoon een goede plek om gedachten te synchroniseren met anderen. Daar kom je in het dagelijks werk gewoon niet aan toe." Of zoals zijn baas zegt: het klimaatakkoord van Parijs was niet tot stand gekomen zonder de gesprekken in Davo.