Hogere rente is slecht voor aandelen, dit is waarom
Als de marktrente stijgt, dan is dat slecht voor de beurs, hoor je vaak. Maar waarom is dat precies? We vroegen het enkele specialisten.
Het is niet per se zo dat wanneer de marktrente stijgt dat slecht is voor aandelen, valt Olaf van den Heuvel, chief investment officer van Aegon Asset Management, met de deur in huis.
Als de rente stijgt omdat de economie flink groeit, dan kan dat immers ook betekenen dat de winsten van bedrijven stijgen.
Obligaties vs. dividendrendement
Maar het is wel een veeg teken dat het rendement op Amerikaanse tweejaarsobligaties nu hoger ligt dan het dividendrendement op de S&P 500-index, zegt beurscommentator Durk Veenstra.
En sinds kort is zelfs het rendement op schatkistpapier met een looptijd van één jaar hoger dan het dividendrendement op Amerikaanse aandelen. Dat betekent dat je met een 'risicovrije' belegging een hoger rendement kunt halen dan met risicovolle aandelen.
Tina
Uiteraard zijn staatsobligaties niet helemaal risicovrij, maar je bent er wel vrijwel zeker van dat je je geld terugkrijgt, terwijl de beurskoers van een aandeel in theorie naar nul kan.
Als de rente stijgt, dan hebben beleggers nu dus een alternatief voor aandelen. Dat was lang niet het geval, toen gold 'Tina', oftewel 'There Is No Alternative'.
Lagere winst en contante waarde
Natuurlijk speelt ook mee dat bij een hogere rente de winst van bedrijven kan dalen, zegt beursanalist Corné van Zeijl van Actiam. Maar dat effect is volgens hem beperkt. Een hogere rente kan de bedrijfswinsten drukken omdat er meer rente moet worden betaald op schulden.
Nóg een gevolg van een hogere marktrente kan zijn dat de contante waarde van toekomstige dividenden lager uitvalt. Maar dat is volgens Van Zeijl meer een theoretisch gevolg.
Belegd met geleend geld?
Waar je moeilijk een vinger achter krijgt, is hoeveel beleggers de afgelopen jaren richting aandelen (en andere risicovolle beleggingen) zijn gegaan, enkel en alleen omdat de rente zo laag was, voegt Roelof Salomons, hoofdstrateeg bij Kempen Capital Management, daaraan toe.
Daarbij speelt het volgens hem ook mee of er voor die aandelenaankopen is geleend. Want dan zou je 'verplichte' verkopen kunnen krijgen. "Zoiets dergelijks hadden we vorige week", aldus Salomons.
Europa volgt de VS
Er is wel een verschil tussen Europese en Amerikaanse aandelen, aldus Van Zeijl. In Europa is de waardering van aandelen een stuk lager dan in de VS, terwijl de marktrente er ook lager is. Daarmee zijn Europese aandelen volgens hem zelfs best aantrekkelijk, in tegenstelling tot de VS.
Maar Amerikaanse aandelen maken meer dan de helft van de wereldwijde MSCI-wereldindex uit. Dus als je het over aandelen hebt, dan praat je ook over Amerikaanse aandelen. En als de aandelenkoersen in de VS omlaag gaan, dan gaan wij daar waarschijnlijk ook last van hebben, denkt Van Zeijl. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat Europese aandelen omhoog gaan en Amerikaanse omlaag."
Wil je nog meer weten over de beurs? Kijk dan naar Beurs Inside, elke maandag live te zien om 20.00 uur - of later terugkijken.