Nederlandse EU-bijdrage minstens 1,7 miljard omhoog: 'Niet acceptabel'
De Europese begrotingsplannen voor de jaren 2021 tot 2027 zijn niet acceptabel voor Nederland, vindt het kabinet bij monde van premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.
Als het aan de Europese Commissie ligt, gaat Nederland minimaal 1,7 miljard euro extra betalen aan de EU, blijkt uit een berekening van RTL Z. Nederland betaalde in vorig jaar bruto 7,5 miljard euro mee aan het EU-budget."Nederland vindt dat met het voorstel van de commissie de rekening voor Nederland te hoog oploopt", aldus Mark Rutte in een persbericht.
In het voorstel van de Commissie, het zogeheten Meerjarig Financieel Kader, is ook rekening gehouden met het vertrek van Groot-Brittanië uit de Unie. Dat land betaalde meer aan de EU dan dat het EU-gelden ontving, het was net als Nederland een zogeheten nettobetaler.
'Onevenredig hoge rekening'
Omdat Nederland al hard wordt geraakt door de brexit, is de verhoging van het EU-budget een 'onevenredig hoge rekening' voor Nederland. "Er is nog een lange weg van onderhandelingen te gaan", blikt Rutte vooruit op de onderhandelingen die nu gaan beginnen met eurocommissaris Günther Oettinger.
Daarin zal Nederland optrekken met Oostenrijk, Denemarken en Zweden, landen die ook tegen het verhogen van het EU-budget zijn, aldus Blok. "En als er andere landen zijn die graag meer willen betalen aan Europa dan zal ik ze natuurlijk niet tegenhouden", aldus Blok.
1279 miljard euro
Het gaat om de begroting van de Europese Unie, die in totaal in de zeven jaar vanaf 2020 1279 miljard euro wil ophalen bij de lidstaten. Een van de belangrijkste veranderingen in die begroting is dat kortingen die de EU aan landen gaf die meer aan de EU betaalden dan dat ze aan EU-gelden kregen, op de schop gaan.
Eurocommissaris Günther Oettinger (Budget) en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. (Foto: AFP)
Nederland is een van die zogeheten nettobetalers. Het in vijf jaar tijd afschaffen van kortingen voor deze landen kost Nederland minimaal 1,7 miljard euro per jaar.
Hoger budget
En dan gaat het alleen maar om wat Nederland meer moet gaan betalen omdat er wordt gesneden in de korting op de afdracht. Het EU-budget gaat in het voorstel van de Commissie met 192 miljard euro omhoog in de zeven jaar. Dat betekent ook een hogere afdracht voor Nederland.
En daar blijft het vermoedelijk niet bij vanwege de groeiende economie. Het bedrag dat landen aan de EU moeten bijdragen is gebaseerd op de hoogte van het bruto binnenlands inkomen. Groeit de economie, dan gaat het bedrag omhoog.
Afschaffen korting: 1,7 miljard
Die laatste twee bedragen zijn dus nog niet te berekenen, maar de financiële gevolgen van het afschaffen van de kortingen wel. In 2017 was die korting in totaal ruim 1,7 miljard euro. Dat bedrag is opgebouwd uit drie kortingen en een extraatje:
- Korting op de btw-afdracht: 432,7 miljoen
- De vaste korting op de bni-afdracht: 729 miljoen
- De korting die we krijgen op wat we aan de korting meebetalen die Groot-Brittanië kreeg: 262,8 miljoen euro
Daarnaast krijgen we ook nog de perceptiekostenvergoeding of in normaal Nederlands: wat we zelf mogen houden van de invoerheffingen op producten die de EU via ons land binnenkomen. Dat was 20 procent en wordt nu tien procent. Vorig jaar leverde deze korting ons 640 miljoen euro op. Als die korting eraan gaat, kost ons dat 320 miljoen.
'Niet acceptabel'
Hoeveel de plannen Nederland gaan kosten, wil het kabinet niet kwijt. De Rijksvoorlichtingsdienst reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. Minister Blok houdt het tegenover onze camera's op een bedrag van 'miljarden extra', als de voorstellen niet veranderen.
Dat de EU een hoger budget wil, terwijl Groot-Brittannië vertrekt, is voor Nederland 'niet acceptabel'. "Als je minder binnenkrijgt moet je minder uitgeven, dat is thuis zo en dat geldt ook voor de Europese Commissie", aldus Blok.
Juncker: logisch dat kortingen verdwijnen
Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vindt het logisch dat de kortingen voor Nederlandse en andere nettobetalers vervallen nu de Britten vertrekken uit de Europese Unie.
Margaret Thatcher bedong voor de Britten een grote, permanente korting op de bijdrage aan de EU. Daarna werden er tijdelijke kortingen toegekend aan andere nettobetalers, waaronder Nederland. Na de brexit is een korting voor andere nettobetalers ook niet meer nodig, zei Juncker tijdens een persconferentie over de nieuwe begroting.